細開則單橦舊樓,收到萬家WiFi…

牆薄又少主力牆,背景收到好多WiFi , 有幾家強既射到來我度收到~5x-6x -dB RSSI,3格,有啲仲勁過自己隻router

我有看過公司部Asus ax router說明書,有講唔好放近身~4,50cm (唔記得exactly)

本身我發75%就夠cover, 見大家今勁我都較返100%…

2.4射到周圍係,我都改用5G 段算了(仲行緊300N), 唔想傳咁遠

寫出來都係沒病呻吟發洩一下

牆薄又少主力牆,背景收一到好多WiFi , 有幾家強既射到來我度收到~5x-6x -dB RSSI,3格,有啲仲勁過自己隻 ...
Sun 發表於 2021-8-16 10:03

我有個親戚屋企就係咁,最後佢係淘寶唔知點樣比10幾蚊人地,人地就教佢點破解人個password,佢佢以家淨係用人地個wifi,又Netflix又youtube(不過我唔建議人咁做)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

識好多人都用router中繼功能收免費wifi上網

識好多人都用router中繼功能收免費wifi上網
口o口 發表於 2021-8-16 11:10

請問有開 MAC Filtering,
防唔防到外來者

找到了,
公司那部ASUS要距離20CM:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問有開 MAC Filtering,
防唔防到外來者
tom0079 發表於 2021-8-16 11:28

正常都防到嘅

2.4GHz過牆力係幾強,好多時都收倒上下左右D隣居wifi,有D都幾強吓;反而5GHz就少好多,因為過牆後已經弱咗好多

可以的話就熄咗2.4GHz,只用5GHz。

唔穿牆開 3dBm (1mW) 都夠,有D 家用 router 最大 27dBm (200mW) ,射到對面樓都得

事實係上唔到網個原因,九成係client 天線太細,唔夠力射返俾router

我用thinkpad 收signal 強過金屬laptop 好多