回覆  Tom_jerry
無錯,要自己打線。
我喜歡呢支洋垃圾,有過載同斷路Cut電,唔洗另外再加嘢。
當年咸魚價 ...
風十三 發表於 2021-9-7 00:25

E+百幾銀

。。。吱  

最後是   HAP AC 插  PON STICK
再 RB5 ...
Tom_jerry 發表於 2021-9-4 15:34

咁我估你之前個upload係單純flow control問題, PHY同LINK RATE唔match就係咁.
用2.5G/5G插SFP+都係咁, download無事但upload會有問題.
我用Mikrotik原裝Switch插S+RJ10係無問題, 但插3rd就點整都搞唔到2.5G/5G upload慢.
結果3rd party 10GBASET SGP+我淨係用嚟試線同長插單行10Gbps用.
如果有ching有好建議我實同你試.

。。。吱
Tom_jerry 發表於 2021-9-6 20:25

呢支usb用處不大, 新機型好多都無usb port, 而且淨係可以用黎做management.

咁我估你之前個upload係單純flow control問題, PHY同LINK RATE唔match就係咁.
用2.5G/5G插SFP+都係咁, dow ...
Brainstomer 發表於 2021-9-7 02:16

已放棄

見到個QOS好治癒

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你要送多台RB5009比吱先可以做
Tom_jerry 發表於 2021-9-7 02:09

你求其搵部 PC 插 WAN port 直連做 iperf test 咪算,我以前試嘢都係咁做

想問下有無師兄知道會唔會有5009 wifi 版? 無的話我可能買4011
同埋有無咩辦法用到消費卷買mikrotik? ...
chaplin_lee 發表於 2021-9-6 01:18

4011 你睇 block diagram 就知同 5009 好大差別。BTW Mikrotik product 向來 WiFi 都係麻麻哋,建議自己加 AP 或用 router 玩 bridge mode 算。

已放棄
Tom_jerry 發表於 2021-9-7 11:27

你支pon stick 賣唔賣.

你求其搵部 PC 插 WAN port 直連做 iperf test 咪算,我以前試嘢都係咁做
fakeman 發表於 2021-9-7 11:47

5得咁

你支pon stick 賣唔賣.
qkuser 發表於 2021-9-7 12:33

吱放棄插落RB5009度用, 但插左落hap ac度用  

hap ac & hap ac2 做哂AP