回覆 17# jackwong717

我果部係Brother MFC -J3930dw

回覆  jackwong717

我果部係Brother MFC -J3930dw
肥彭 發表於 2021-9-4 14:28

咁樣得唔得
Laptop2去番Laptop1的scan2取
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  炎冬

試過用hostname唔得,scanner 果邊既error msg 話搵到個shared folder, read/write ok ,但又 ...
肥彭 發表於 2021-9-4 11:56

你用hostname找到你部laptop機, 即是通不過沒權限, 你有沒set個folder做everyone r/w, or 你部notebook選了不用pw去sharefolder未, 或者你在MFC去folder入番username password
選不用password

仲有一個要留意是有部份printer還是SMB 1.0, 如果scan to folder 是window 10要手工tick返 SMB1.0 Server.

回覆 22# jackwong717

sorry 我一開始講得唔清楚,從來得一部laptop
可以忽略bridged adaptor既問題,直接用#9既condition討論

回覆 23# 炎冬

已問過brother 唔係SMB1.0 既問題
至於permission方面,只係用hostname 唔得,用IP無問題,
即:
\\192.168.0.5\scan  <OK
\\laptop\scan <ERROR

所以folder 既share setting 應該無問題 ?

回覆  炎冬

已問過brother 唔係SMB1.0 既問題
至於permission方面,只係用hostname 唔得,用IP無問題,
...
肥彭 發表於 2021-9-4 21:22

如果個圖係啱的話,
咁:
\\192.168.0.5\scan  <OK
\\192.168.0.6\scan  
得唔得?

回覆 26# jackwong717

分兩個IP做係得既
但係部MFC既preset shortcut 數量有限,唔夠將所有preset shortcut duplicate 一組比另一個IP
LAPTOP有無野做到,無論用緊WIFI定LAN CABLE,都係同一個IP ?

Router DHCP無得set兩個MAC派同一個IP

回覆 27# 肥彭

點會可以咁SET
你想像下ARP TABLE入面有兩個RECORD
同樣IP但MAC ADDRESS唔同
當有部機做ARP REQUEST問呢粒IP果陣佢會收到D乜?

所以唯一可以做既就係用HOSTNAME
(其實一開始就唔應該比同一個DEVICE拎兩粒IP)

回覆  jackwong717

分兩個IP做係得既
但係部MFC既preset shortcut 數量有限,唔夠將所有preset shor ...
肥彭 發表於 2021-9-5 00:12

DHCP是1 MAC 1 IP, 你最多在AP or Router後面加部PC or NAS or Ext HDD, 以後所有scan to folder去獨立PC/NAS/Ext HDD, 之後要拿scan file的去 獨立Storage取..

回覆  肥彭

點會可以咁SET
你想像下ARP TABLE入面有兩個RECORD
同樣IP但MAC ADDRESS唔同
當有部機做ARP R ...
bunch 發表於 2021-9-5 00:25

可能樓主想插LAN時 or wifi時都可以做到scan to folder, 如果搞唔掂 hostname的permission 問題, 只可以找一台機收scan to folder的file, 之後其他Device去果台機取.