[操作疑難] [已解決]Rax120行bridge mode 駁lan線落電腦,下載速度一定係75mb

[電腦]   ----lan線--->   [rax120]   ---wifi---->  [廳router]

做幾多次speedtest都係接近75mb, 好奇怪
似有野壓住速度
上載速度7百幾mb, 請教ching點解差咁遠

解決方法:
熄左廳router 既ax/wifi 6
經bridge 連接既電腦上返正常speed

個人認為, 呢個速度應該係用左2.4GHz

KinChungE 發表於 2021-9-6 06:59

bridge mode揀左5ghz
再熄埋2.4ghz wireless radio同ssid
都係改善唔到

用usb wifi手指download係2XX mb
用rax 120當wifi 手指就咁.....

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

KinChungE 發表於 2021-9-6 14:59

又係關2.4G 事

用usb wifi手指download係2XX mb
用rax 120當wifi 手指就咁.....
hkpcchk 發表於 2021-9-6 16:24

情況同我一樣lock左75M左右
換左router即刻上到300M
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2633965

又係關2.4G 事
b.v.v. 發表於 2021-9-7 03:49

7xMbps呢個數字好令人懷疑

router個2.4Ghz度唔好揀b/g/n/ac/ax改b/g/n

router個2.4Ghz度唔好揀b/g/n/ac/ax改b/g/n
Tom_jerry 發表於 2021-9-7 10:03

自動ax 搞慢了?

ching們真神人也
係廳router 5GHZ 熄左 AX mode
電腦(經bridge router)即刻上返  500Mb
謝謝ching們