[操作疑難] open vpn 手機在家使用的設定問題

Asus router 刷左梅林,裝左open vpn ,
,手機在街外可成功連到asus vpn (無論4G or 公司wifi) , 而手機選在連唔到vpn 就斷網選項。 (見圖)

但唔知點解, 在家中使用wifi 時,就連唔到網, 簡單講就係同一網路下駁唔到vpn , 要手動關左圖中的setting 先得。 請問有冇ching 知點解決可以在家唔洗關又上到網?

因為關左, 有時出左街又唔記得開返。。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

(因用手機upload 圖片, 唔知點解重覆左, 見諒)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# hkboy3000

圖呢?

回復 1 #hkboy3000

我好似可以喎,
今晚回家確實一下。
不過我少用,因為唔想router太辛苦,所以用nas做ovpn server。
我都係24小時連住家的vpn。
公司pc都係一開機就自動連。

Android 紅米note8pro

回復 hkboy3000

我好似可以喎,
今晚回家確實一下。
不過我少用,因為唔想router太辛苦,所以用nas做ovpn  ...
jackwong717 發表於 2021-9-7 11:36

多謝ching先 ,
我都係見你另一個post 先知可以24小時連接vpn. 不過唔好意思在那一個post 問才另開新post .

多謝ching先 ,
我都係見你另一個post 先知可以24小時連接vpn. 不過唔好意思在那一個post 問才另開新post ...
hkboy3000 發表於 2021-9-7 12:34

我如果用ASUS VPN...呢度要唔✔
而用NAS就要✔✔

C hing, 你手機openvpn個server settings是否用domain name? 如果是 試下用ip

我如果用ASUS VPN...呢度要唔✔
而用NAS就要✔✔
jackwong717 發表於 2021-9-7 12:44

我手機個openvpn setting 本身已冇剔。

呢個唔剔在家係上唔到網

C hing, 你手機openvpn個server settings是否用domain name? 如果是 試下用ip
kingwilliam 發表於 2021-9-7 12:51

asus router 係開左asus  個ddns 服務 , 用左domain name 連接vpn...
未試過用real ip 來連接VPN, 可以今晚試下,

不過咁又會變左冇咁方便, 經常要自已修Ip address  ..

你可以試下
1. 設定返NAT loopback
2. DNS 加返A record指返去server個ip
3. 換個firmware