請問要換有冇可以一試推介? cpu係i3
Ahmok 發表於 2021-9-7 13:33

冇咩推介,都係上淘寶搵

真心覺得 USB(有 d 極細粒有 1x1 802.11AC)已經好好用
fakeman 發表於 2021-9-7 14:13

認同

如果要換埋天線﹐要拆mon才做到﹐工程太大﹐自己無經驗隨時出事﹐砌唔番部機繼續用。

想最平最簡單方案就你所講﹐好少少就粒USB 就大粒D 或 成支野插延長線(座)﹐視乎肯投資幾多錢。

初時用WIFI嚟上網課,得72Mbps,,成日斷線,轉為直插LAN線,去返1Gbps,完全冇問題,最後都買咗iPOD 8 俾個孫仔 ...
Ahmok 發表於 2021-9-7 13:30

intel 原裝 mini pcie wifi card 已經係幾年前出嘅 ac3160 / ac7260,你呢部機已經夠用
如果可以接受非原裝,可以上馬雲網睇埋 ax200 mini pcie,但講真速度已經快到無分別

Atheros AR9382 AR5BHB116 (300M 有5GHz 2T2R,廿幾羊強烈推介,最強行N 雙天線)

一段要求既 intel 6205 (一樣300M 5GHz 2T2R,17羊)

其實你隻 router model 有冇錯?search 唔到嘅?
fakeman 發表於 2021-9-7 14:15

Sorry,手抄筒身嘅型號,係錯嘅.原來筒底另有一個正確型號嘅 :
https://www.dlink.com/en/product ... igabit-cloud-router

intel 原裝 mini pcie wifi card 已經係幾年前出嘅 ac3160 / ac7260,你呢部機已經夠用
如果可以接受非原 ...
yeung29hk 發表於 2021-9-7 14:17

剛剛睇過7260都有兩款,接腳都唔同,是否HMW較合用?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁都唔係好舊,你部電腦如果有 USB 3.0 就買隻 2T2R(即有 866M AC)嘅 USB WiFi,應該係最易解決同 ...
fakeman 發表於 2021-9-7 18:05

我見拆開機就順手做埋大變身:-)