[操作疑難] 2010年6月出廠NOTEBOOK,想換過張WIFI咭

老古董ASUS UL20FT 性能除咗電池冇乸用之外,換咗Samgsung SSD 860,WIN 7 > WIN 11,前日胆粗粗折開部機,呀.....部機冇也塵喎.順手清咗CPU上嘅(石)膏,俾少少NOCTUA NT-H1...最少涼番5度......唯獨張WIFI咭 Intel Wireless Link 1000 BGN想換埋佢,請推介一下有邊張新咭可以換用?家中用1G網.Router 係 Dlink F688.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

純粹路過分享一下﹐我就決定唔去換wifi card。

我手上有一部notebook﹐2010年3月入手﹐原機主係我家人。
Pentium Dual T4300 2.1G, 2GB DDR, 320GB HDD, wifi B & G

16年打入冷官﹐去年因為在家工作﹐由於我唔想整天在房坐﹐所以就打這部機主意。

重新裝番windows 7 再升上win 10。
都ok 用到﹐上網就比少少耐性。(load 這處一頁﹐由於沒有什麼花巧野﹐大約2秒﹐都好合理)
之後再搵多條2GB RAM 回來加入去﹐即而家部機合共4GB。
慢就必然﹐話晒11-12年的電腦﹐仲用緊HDD﹐開task manager 見到粒CPU 行到盡﹐就知係部機有心無力。

其間﹐我都將部機插過LAN 線上網﹐真心講係無分別的。
除左download windows update﹐以及睇youtube 之外﹐未見過task manage 入面 LAN 係持續用多過10%。
即係﹐平時上網只係用 10M 唔夠。

再與平時行wifi做比較﹐我自己都feel唔到有什麼改善﹐同一網頁都係load的速度差不多。

其後﹐我換埋SSD。
受惠於SSD 的讀寫速度快﹐成部機效能係feel到有改善。
特別係開機及關機﹐background做緊windows update的時間。

但係﹐本時上網做野﹐不適行LAN定係WIFI都沒有太大改善﹐速度相約﹐用落feel唔到。

所以﹐我自己結論就係插線可以行到100M 又如何﹐平時上網實際上都用唔到10M。
咁換張wifi 又有什麼表現有大改善?
所以﹐我完全放棄換WIFI Card的念頭。

如果﹐你部機都有LAN port﹐不妨自己插LAN用下部機﹐睇下係唔係真係上網有明顯加快﹐之後再考慮是否真係換Wifi card。

老古董ASUS UL20FT 性能除咗電池冇乸用之外,換咗Samgsung SSD 860,WIN 7 > WIN 11,前日胆粗粗折開部機,呀.. ...
Ahmok 發表於 2021-9-7 11:21

用 USB WiFi 算啦,簡單 d

老古董ASUS UL20FT 性能除咗電池冇乸用之外,換咗Samgsung SSD 860,WIN 7 > WIN 11,前日胆粗粗折開部機,呀.. ...
Ahmok 發表於 2021-9-7 11:21

睇番你原本wifi卡規格,只係單頻2.4GHz,假如個CPU唔太慢的話,升上5GHz AC係好D;但wifi卡係單頻,即代表notebook內置天線應該都係單頻,咁換卡的話就要換埋一對天線,天線一般裝响Screen度,要拆倒扣,分分鐘會拆爛,worst case會整斷排線/屏幕等。

至於係隻Dlink F688就搵唔倒資料喇,最簡單都係好似#3,買個USB wifi手指算數

peter_chan 發表於 2021-9-7 11:42 AM

如果對throughput/ping time要求不大,唔用wifi用LAN對網速冇乜幫助
唯一可以慳少少電,同冇咁熱(尤其是wifi卡在palmrest下面)

我自己呢,部舊嘅 Thinkpad X61 (只得 802.11 b/g),插咗張係壞機拆嘅 Intel 6205 WiFi (802.11 b/g/n,有 5GHz)。當然啦,好似 #4 ching 咁講,天線會係一個問題,所以個 signal 接收係非 100%,但屋企用吓冇問題(其實唔插天線都 work)。實際使用係感覺到快咗好多的

我手上有一部notebook﹐2010年3月入手﹐原機主係我家人。
P ...
peter_chan 發表於 2021-9-7 11:42

初時用WIFI嚟上網課,得72Mbps,,成日斷線,轉為直插LAN線,去返1Gbps,完全冇問題,最後都買咗iPOD 8 俾個孫仔用.
部機有咁耐咯,當咗係測試機,將個OS轉嚟轉去,唯一未換嘅就係呢張網咭...枱機下載YOUTUBE 8K紀錄片有成好幾百M/s,所以有個一試心態. :-)

睇番你原本wifi卡規格,只係單頻2.4GHz,假如個CPU唔太慢的話,升上5GHz AC係好D;但wifi卡係單頻,即代 ...
wyhui5124 發表於 2021-9-7 12:53

請問要換有冇可以一試推介? cpu係i3

如果對throughput/ping time要求不大,唔用wifi用LAN對網速冇乜幫助
唯一可以慳少少電,同冇咁熱(尤其是 ...
TH30 發表於 2021-9-7 13:10

電?  

對我來講都無所謂﹐因為部機都超過10年﹐我話粒電仲係狀態良好﹐你都唔會信啦。

我而家都係要長插電才用到。
粒電差滿之後﹐大約用到廿分鐘啦

用LAN只係想試下部機﹐究竟係wifi (只係得G制式)慢而令到上網慢﹐定係部機本身的性能問題令到上網慢。

插LAN有100M ﹐做speed test都做到80M 以上﹐但係上網都係慢﹐與行wifi相約﹐就好明顯唔係wifi 慢﹐而係部機性能有限﹐應付唔到一些花巧的網頁。

引證完﹐我就可以放棄換wifi card。
因為知道換wifi都唔會幫助到部機的性能。

不過﹐樓主的回帖話插過LAN試﹐性能上有提升。
咁佢的情況都值得考慮在wifi card上著手﹐提升部機的效能。

請問要換有冇可以一試推介? cpu係i3
Ahmok 發表於 2021-9-7 13:33

真心覺得 USB(有 d 極細粒有 1x1 802.11AC)已經好好用