[操作疑難] 2010年6月出廠NOTEBOOK,想換過張WIFI咭

老古董ASUS UL20FT 性能除咗電池冇乸用之外,換咗Samgsung SSD 860,WIN 7 > WIN 11,前日胆粗粗折開部機,呀.....部機冇也塵喎.順手清咗CPU上嘅(石)膏,俾少少NOCTUA NT-H1...最少涼番5度......唯獨張WIFI咭 Intel Wireless Link 1000 BGN想換埋佢,請推介一下有邊張新咭可以換用?家中用1G網.Router 係 Dlink F688.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

純粹路過分享一下﹐我就決定唔去換wifi card。

我手上有一部notebook﹐2010年3月入手﹐原機主係我家人。
P ...
peter_chan 發表於 2021-9-7 11:42

初時用WIFI嚟上網課,得72Mbps,,成日斷線,轉為直插LAN線,去返1Gbps,完全冇問題,最後都買咗iPOD 8 俾個孫仔用.
部機有咁耐咯,當咗係測試機,將個OS轉嚟轉去,唯一未換嘅就係呢張網咭...枱機下載YOUTUBE 8K紀錄片有成好幾百M/s,所以有個一試心態. :-)

睇番你原本wifi卡規格,只係單頻2.4GHz,假如個CPU唔太慢的話,升上5GHz AC係好D;但wifi卡係單頻,即代 ...
wyhui5124 發表於 2021-9-7 12:53

請問要換有冇可以一試推介? cpu係i3

其實你隻 router model 有冇錯?search 唔到嘅?
fakeman 發表於 2021-9-7 14:15

Sorry,手抄筒身嘅型號,係錯嘅.原來筒底另有一個正確型號嘅 :
https://www.dlink.com/en/product ... igabit-cloud-router

intel 原裝 mini pcie wifi card 已經係幾年前出嘅 ac3160 / ac7260,你呢部機已經夠用
如果可以接受非原 ...
yeung29hk 發表於 2021-9-7 14:17

剛剛睇過7260都有兩款,接腳都唔同,是否HMW較合用?

咁都唔係好舊,你部電腦如果有 USB 3.0 就買隻 2T2R(即有 866M AC)嘅 USB WiFi,應該係最易解決同 ...
fakeman 發表於 2021-9-7 18:05

我見拆開機就順手做埋大變身:-)

AC7260 買 mini pci-e 版本

AC7260 網上有流傳過斷線問題,詳情可search "AC-7260 斷線" ...
super_hkg 發表於 2021-9-7 20:25

參考中.............:-)

前日網上BID咗張AX200 Mini Pci E 無線網咭,,昨日裝咗,一插即用,全無痛楚......部手提遲下換夠 8GB RAM