老古董ASUS UL20FT 性能除咗電池冇乸用之外,換咗Samgsung SSD 860,WIN 7 > WIN 11,前日胆粗粗折開部機,呀.. ...
Ahmok 發表於 2021-9-7 11:21

用 USB WiFi 算啦,簡單 d

我自己呢,部舊嘅 Thinkpad X61 (只得 802.11 b/g),插咗張係壞機拆嘅 Intel 6205 WiFi (802.11 b/g/n,有 5GHz)。當然啦,好似 #4 ching 咁講,天線會係一個問題,所以個 signal 接收係非 100%,但屋企用吓冇問題(其實唔插天線都 work)。實際使用係感覺到快咗好多的

請問要換有冇可以一試推介? cpu係i3
Ahmok 發表於 2021-9-7 13:33

真心覺得 USB(有 d 極細粒有 1x1 802.11AC)已經好好用

初時用WIFI嚟上網課,得72Mbps,,成日斷線,轉為直插LAN線,去返1Gbps,完全冇問題,最後都買咗iPOD 8 俾個孫仔 ...
Ahmok 發表於 2021-9-7 13:30

其實你隻 router model 有冇錯?search 唔到嘅?

認同

如果要換埋天線﹐要拆mon才做到﹐工程太大﹐自己無經驗隨時出事﹐砌唔番部機繼續用。

想最平 ...
peter_chan 發表於 2021-9-7 14:16

同埋唔知佢用緊咩 router(search 唔到),太慢嘅 router 換咩都死

Sorry,手抄筒身嘅型號,係錯嘅.原來筒底另有一個正確型號嘅 :
Ahmok 發表於 2021-9-7 17:55

咁都唔係好舊,你部電腦如果有 USB 3.0 就買隻 2T2R(即有 866M AC)嘅 USB WiFi,應該係最易解決同最快。

有款轉插係有IPX 細轉大的,十分貼心

行mini PCI-e 機都係3代之前,行N行AC行AX 唔會有太大分別,要快就 ...
super_hkg 發表於 2021-9-15 09:56

同意,其實 5GHz 係個 breakthrough,我部 X61 係第二部壞機執張 6205 落去,雖然都係得 802.11N 但有 5GHz support 已經感覺到明顯速度提升

x61 用到今日仲唔捨得掉佢, 上個月仲買到新電比佢,雖然只係綠聯
fatau 發表於 2021-9-20 07:55

我係屋企用耐試嘢用,所以唔換電

因為你舊電放耐到壞左, 做好保養20年都不壞.

唔用拎舊電出黎, 半年差一次, 最好KEEP 住50% 左右電量. ...
youhello507 發表於 2021-9-20 09:41

鋰電每年都會自損一定程度嘅電量,呢個係鋰電本身嘅特性,咩廿年不壞系冇可能嘅事

你厲害,仲用緊X61...
我部T61p(2007年買)換過2次底板後,換過AC wifi card,SSD, DVD writer 換成HDD ...
aboutfung 發表於 2021-9-23 10:17

我其實本身仲有部 X31 添 行 Linux 但近期好唔 stable 成日 freeze,我諗都係唔得架啦,所以掉咗.....