[操作疑難] [求助]有關DHCP更新唔到租約問題

請問各位師兄, 如果公司電腦係透過DHCP攞IP (得一部電腦係透過DHCP攞IP)
但係發現租約到期已經過咗期及更新唔到, ipconfig /release & renew 都唔得,
會否導致PC ping fail?  真係好想知道答案
咁問題會係出响 server side or client side呢? 謝謝 ~
我問過server side既同事, 佢話無野可以攪到

請問各位師兄, 如果公司電腦係透過DHCP攞IP (得一部電腦係透過DHCP攞IP)
但係發現租約到期已經過咗期及更新 ...
sniperbb 發表於 2021-9-7 23:02

DHCP個Pool爆了, 沒IP可派咪更新不到囉

p.s. 直情同IT部門說, 沒網路做唔到野.....

咁咪好囉齋坐有$收

DHCP個Pool爆了, 沒IP可派咪更新不到囉

p.s. 直情同IT部門說, 沒網路做唔到野..... ...
炎冬 發表於 2021-9-7 23:38

自己 fix IP 去撞其他人

自己 fix IP 去撞其他人
fakeman 發表於 2021-9-8 09:02

都唔使既.....自己 SET一個,
D IT友多數會將D SERVER SET比較大既如192.168.1.250以上
咁多數10-200 DHCP派街方,咁201-210呢個位應該無咁易撞

回覆 5# jackwong717

因為落場位engineer無攞admin right, 改唔到setting, 所以只能响基本層面度試
試過打比network team既同事問, 佢地都只係提議剷裝windows

回覆 2# 炎冬

個情況有小小特殊, 打ipconfig /all 部機係有顯示攞到 ip address 的, 只係租約到期果度顯示已經過期
而且聽落場engineer講, 果度只有一部機駁住DHCP, 理應唔會爆Pool
打過去其他IT部門, 感覺個個都射緊波, 但又唔能夠一口咬定係server side既問題

回覆  jackwong717

因為落場位engineer無攞admin right, 改唔到setting, 所以只能响基本層面度試 :h ...
sniperbb 發表於 2021-9-8 09:40

搵張LAN卡/USB LAN/WIFI試得唔得,
正常呢D一定係DHCP問題架

回覆 8# jackwong717

係啦, 我都覺得有可能係client side問題, 不過佢LAN CARD盞SIGNAL 燈又正常
所以最後都係叫佢clone過部機再試試

DHCP SERVER都有租約期SETTING
就係唔知佢點SET
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊