取消咗家居寬頻 用咩取代好?

本來用緊網上爬 配AC68U
完約就決定唔續,想轉sim router
買隻TP link MR200+ sim好
定用舊手機usb 落AC68U好?
手機嘅話可以點一邊插電一邊落router?

補充一下
其實我唔知係我自己幢大廈嘅問題定係點
本來係用緊網上爬嘅光纖入屋,但係成日斷線…
講緊係間唔中我要用返自己手機data上網
兩老始終對呢一啲都唔熟,平時斷線/續約/轉台一向都係我負責
但我準備移民所以先決定唔再用家居寬頻…
始終SIM卡蝕極都係百零蚊,但一簽約就無限地獄輪迴

本來用緊網上爬 配AC68U
完約就決定唔續,想轉sim router
買隻TP link MR200+ sim好
定用舊手機usb 落AC68U ...
karamal 發表於 2021-9-10 14:57

網上爬幾Mbps?

如果係光纖就唔好搵自己笨走去轉,多數會後悔

如果係村屋無光纖可以睇下3 HK / SmarTone 5G 寛頻

Sim router 放窗邊, 完美解決檔房上網,又平

Starlink

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

回覆 2# shukuist

因為家中得番兩老用嚟上下網就算 所以費事搞
佢哋又唔識 唔想俾黑心sales sell佢哋

回覆  shukuist

佢哋又唔識 唔想俾黑心sales sell佢哋 ...
karamal 發表於 2021-9-10 19:26

咁聽更加要固網...

你咁樣即係搵自己笨

搵中蠕動啦

join 過最平中移動都係幾十蚊/月,
用手提hang左,你要番屋企reboot玩自已

最起碼要買隻實體4G router 先叫穩定D

兩老手机用年卡(上網量大),家中街外上網都掂。
用手提,可手机射。
唔洗用sim router啦。

我外父母兩人,手机mnp了3萬能卡每年每人百五元就已很高興。

關咩事  你用你名登記咪得囉
你用其他仲麻煩啦  多件野多樣野壞
sim router 以前4G一開始大把家庭plan
之後又咩公平原則搞到一個plan都無
唔排除之後都會