而家Wi-Fi 6咁快,其實識得玩村屋應該玩微波

某人兄 發表於 2021-10-29 22:02

要有人射比你先

某人兄 發表於 2021-10-29 22:02

乜唔係叫電訊商在村內加建小型站﹐用5G超高頻去做家居歡貧咩

政府自己都講用電燈柱做5G基站啦。

乜唔係叫電訊商在村內加建小型站﹐用5G超高頻去做家居歡貧咩

政府自己都講用電燈柱做5G基 ...
peter_chan 發表於 2021-10-30 10:54

其實鄉村地方夠空曠,無阻擋下適合用26, 28G既5G黎上網,基本上多人用都唔會嚴重降速

via HKEPC Reader for Android

唔難理解, 要upgrade都首先揀舊樓先
起碼人口密度高/距離本身主纖骨幹近
都仲未講"村"呢D地方做工程要人許 ...
shingzhk 發表於 2021-10-29 02:47

其實套VDSL ,前幾米就係光纖主纜

只係入屋飛電話線

其實PCCW肯做飛天光纖,個100米內既野,已經係FTTH

唔難理解, 要upgrade都首先揀舊樓先
起碼人口密度高/距離本身主纖骨幹近
都仲未講"村"呢D地方做工程要人許 ...
shingzhk 發表於 2021-10-29 02:47

萬匯套光纖,除左行車路, 6成都係見光, 唔需要掘地, 入屋前一樣都係飛天光纖

村消費力比樓強得多, 同埋舊樓會重建

萬匯啲plan其實好多時三百幾蚊起步, 呢個價舊樓劏房戶好多人會去用w ...
Brainstomer 發表於 2021-10-29 04:28

我個到萬匯HGC ,只係1XX 500MB

其實鄉村地方夠空曠,無阻擋下適合用26, 28G既5G黎上網,基本上多人用都唔會嚴重降速

via HKEPC Reader  ...
m92fshing 發表於 2021-10-30 13:19

你以為啦..........
本身排到密麻麻,加上高高低低嘅僭建,好多時4/5G訊號都淨係響屋頂飛過,屋內訊號係超弱。
3.6GHz已經係咁,何況係更高頻穿透更差嘅26/28GHz?

我個到萬匯HGC ,只係1XX 500MB
pk007sky 發表於 2021-10-30 20:50

你度好大競爭?咁平嘅?

萬匯仲健在嗎?近年幾半年都見不到佢地掘路鋪線?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)