[水草專區] 有沒有朋友養水草的?小小分享迷你精品缸

唔知有冇人養水草既呢~
開個 post 只講水草為主~
我 post 我房的12吋迷你缸比大家分享下呢~
唔係好好 ,希望唔好介意呢~

器材︰
魚缸︰12吋(闊)X6吋(深)X8吋(高)
濾筒︰ Eden 501
濾材︰ADA 生物石、MA生物環、麥飯石
底泥︰ADA II代黑泥
Co2︰ADA CO2 System 74-YA
沉木

草種︰
鹿角鐵皇冠、蕡藻、新蘭茜草、迷你椒草、溫蒂椒草、迷你矮柳、十字矮珍珠、扭扣蕨(圓扇蕨)

魚︰小精靈 X1、頭尾燈X1、芝麻仙X1、鑽石紅蓮燈X1

其他用品(肥料及魚糧)︰
ADA Green Brighty Special LIGHTS,
ADA Green Brighty Special SHADE,
ADA Conditioner VITAMIX,
ADA Conditioner CHLOR-OFF,
ADA PHYTON-GIT,
ADA Original Fish Food AP-2,
Flourish excel,
寶增紅

睡房小缸

好有大自然feel 夠綠 好靚

水草易唔易死或會唔會死架??

原帖由 犯人唔得尊 於 2009-3-28 00:02 發表
好有大自然feel 夠綠 好靚

水草易唔易死或會唔會死架??

基本上只要比足養份、適當的環境同光照,
大部分水草都唔易死,有時仲生到你唔想要....
時不時要剪草~ 買一條草變十條草......
同埋有部分草特別粗生,就算環境不是非常好,D草都好難死....
我試過咩都冇,就咁一個玻璃樽仔放水入去養株水草,間中換下水,
養了年幾都仲好綠好粗生(當然都睇你養的是甚麼草,通常陰性草較易養同粗生)~
而陽性草就需求高些,特別是一定要加 Co2,如果唔係會養得唔靚又黃。

師兄 平日係唔係一定要開燈或照太陽?

時間掣8小時?

個缸好靚!

有無魚仔ya

very nice? c-hing why not more 'new lamp' little fish??

好耐之前養過,見到你養得甘靚搞到我又想養番添~

原帖由 冷氣機唔夠凍 於 2009-3-28 00:54 發表
師兄 平日係唔係一定要開燈或照太陽?

一定要開呢~
11w PL管,較了電子時間掣,每日自動開8小時~

原帖由 綠豆豆 於 2009-3-28 01:26 發表
時間掣8小時?

個缸好靚!

有無魚仔ya

有魚仔架~
小精靈 X1、頭尾燈X1、芝麻仙X1、鑽石紅蓮燈X1
不過佢地好怕羞~

原帖由 vichkvic 於 2009-3-28 08:15 發表
very nice? c-hing why not more 'new lamp' little fish??

個缸得咁細,落得太多魚容易會生態失衡,
魚屎多,又分解唔切,好容易爆藻,
我有另一個大些的缸就有多些魚~^^