[開箱] 分享一下新買的電油燈 Coleman 229

一路以來露營煮食只靠頭燈, 無一個有效既照明,唔夠方便
一般LED 營燈輸出太集中,照亮唔到大範圍

由於小第露營煮食有一電油爐服役中,為左唔想帶多種燃料,買下了新電油燈

外盒包裝
DSCF9157 - 複製_cr.jpg

鐵制搪瓷的上蓋
DSCF9162 - 複製.JPG

內裡附有一包2個裝 20號燈紗
DSCF9166 - 複製.JPG

油缸及打氣泵近照
DSCF9171 - 複製.JPG
DSCF9175 - 複製.JPG

經壓縮及汽化既電油由燈頭(Burner Cap And Screen)噴出

安裝好燈紗既樣
DSCF9188 - 複製.JPG

呢段比較忙碌, 不日進行點燈開光

仲有呢種大光燈..................

仲有呢種大光燈..................
mig33 發表於 2012-3-30 23:21

蝴蝶牌大光燈 依家重有得賣

Coleman燈好野來, 我都有盞孖燈紗既288

我起初去CAMP都係用GAS燈,不過怕燈紗易爛
宜家都係用LED燈帶多

我細個去露營都係用呢類大光燈, 好光, 不過好熱
聽講而家D LED 燈好正, 又夠光, 又唔熱, 不過要攞大量 rechargable 電去露營會幾重。

我細個去露營都係用呢類大光燈, 好光, 不過好熱
聽講而家D LED 燈好正, 又夠光, 又唔熱, 不過要攞 ...
eh123456 發表於 31-3-2012 11:16 PM

帶水電...

自從有左直流慳電膽 , 己好耐無用gas燈了

帶水電...
mig33 發表於 2012-4-1 09:33

用太陽能電池板或其他的手提發電裝備就不會沒電....

我好多年前都買有295, 不過玻璃爆左唔知邊度可以配返 ...
ching想問呢個燈幾錢? 我都有興趣買 ...