係呀,這手沖壺是日本品牌,但香港的店鋪開價很貴,0.7L的壺大約400~499, 比起日本本地買貴很多, 所以我想問問 ...
cody2k 發表於 2016-10-2 12:18

其實hario好定月兔好?

via HKEPC Reader for Android

根據咖啡大叔講水沖壺要出水穩定為之佳品,而事實月兔印手沖壺出水較難控制! 所以月兔印手沖壺不是沖咖啡的 ...
cody2k 發表於 2016-10-2 22:55

其實我諗緊買唔買hario手沖壺~

我公司入面3部咖啡機!

回覆 461# maimai

手沖濾杯. 一定係用幼咀管的水壺.

回覆  maimai

手沖濾杯. 一定係用幼咀管的水壺.
MirageKnight 發表於 2016-10-3 18:10

我仲諗緊買唔買~

其實我諗緊買唔買hario手沖壺~

maimai 發表於 2016-10-3 12:33

睇你想要細水流定大水流
手沖壼通常夾埋濾杯

玩KONO 滴滴仔, V60 不斷水, 定係MELITTA 分次注水法?

想玩滴可以買 KONO 壼 或者TAKAHIRO 雫
大水細水可以用 YUKIWA M5
KALITA 銅壼都好多人用
一步到位就佐藤彰三

回覆 458# cody2k

多謝師兄講解!

職人紅色的口感是酸味與苦味配合平衡,而偏較酸,另外職人咖啡較114/117不同的是加入可可粉,加入可可粉後 ...
cody2k 發表於 2016-10-2 18:00

燶既
垃圾