新手入門航拍機/四軸機

hi ching
家陣睇過youtube小小片後,對四軸機有小小興趣(尤其FPV航拍個類),但眼見大隻嘅玩具級機性能參差,我亦未有真真正正接觸過四軸機
所以想各位師兄諗吓點樣入門好
家陣都諗咗D route架啦
目前睇中eachine E010C呢隻Whoop機,聽聞呢類好適合室內飛行,請問一下大大呢部機適唔適合入門學飛同試第一身飛行?

正常應該都係學好之後先入brushless機,到時先開始先真正買堆必要工具先,咁ching有無咩必要嘅工具可以list出來?
仲有,正常買呢類brushless機應該自己執料砌好過買RTL/BNF/ARF kit???
同埋大家有無整過雲台/四軸機嘅心得???

玩熟室外先玩室內會好d

回覆 1# bam1a

有刷機而家好多, Tiny 6,7  都唔錯.
Betafpv 75mm 呢隻玩過都幾正.
不過而家都已經好多100/ 110 Size 無刷機. 出去公園玩下都無問題.
玩FPV 最重要唔係機, 係控同眼鏡.

控就一定X9D 一步到位.  眼鏡個range 太大. 長玩一般都Fatshark.
不過平玩可以試JJpro. 可以話係超底玩的入門眼鏡.

如果想平平地玩下可以試套機, DYS ELF 83mm 唔錯的. 加個JJpro 眼鏡就玩得.

回覆  bam1a

有刷機而家好多, Tiny 6,7  都唔錯.
Betafpv 75mm 呢隻玩過都幾正.
不過而家都已經好多100/  ...
Inty 發表於 13/7/2017 14:26

https://www.banggood.com/Eachine ... ttery-p-960761.html
呢款眼鏡應該都得?
打算全banggood唔想煩淘寶D運費煩野
仲有,好多你介紹嘅機大部分都好似係BNF,即係建議係額外買個正經嘅遙控器都好過買附送嘅?
而ELF個價會唔會對我來講係overkill咗D?

玩熟室外先玩室內會好d
Cartesius 發表於 13/7/2017 12:02

目前都係想用佢學最基本嘅hovering同熟習個移動動作先,戶外好似太容易受風向影響喎

回覆 4# bam1a

ELF 香港買1000左右, 可以話入門得黎又有D質素.
你butget幾多? TB 一定平過笨good, 個價好貴囉...
控就一定單買好. 你買個平控最後都係換, 咁又浪費幾百.

JJpro 都差唔多呢個價range, 好過呢隻好多.

回覆  bam1a

ELF 香港買1000左右, 可以話入門得黎又有D質素.
你butget幾多? TB 一定平過笨good, 個價好貴 ...
Inty 發表於 13/7/2017 15:45

我當然知
但我係外國,banggood好在佢D RC野好齊全,運貨穩定

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

回覆 7# bam1a
其實仲有好幾個網站,
rcpapa, hobbyking, betafpv, helipal. 可以睇下

回覆  bam1a
其實仲有好幾個網站,
rcpapa, hobbyking, betafpv, helipal. 可以睇下
Inty 發表於 14/7/2017 11:24

明白
hobbyking個運費係點得出來?
仲有我想限自己個budget係100-150USD以內,full set

Hubsan H502s GPS
呢部做入門機OK嗎?