其實surface pro點解好似仲系不溫不火呢?

作有一個手提電腦,佢既便?性比傳統既手提電腦強悍得多;
另一方面,作為平板佢又有其他平板所沒有既PC功能。
就系呢兩點我已經覺得佢系一個里程碑式嘅革命性產品。

但係唔知點解啲人寧願買IPAD PRO用來做野,都唔5買surfacepro?
講真IPAD攞嚟打機的確係唔錯。

而以IPAD PRO嘅屏幕尺寸黎睇相信都係定位生產力工具,好少人攞咁大個屏幕黎打機

但係攞嚟做嘢嘅話,因為系統嘅關係就真係嘥氣。如果佢嘅IPAD PRO裏面有MAC OS或者仲有得諗。

所以我覺得點解surface pro到而家仲係不溫不火嘅狀態有啲好奇?

尤其是佢仲可以當畫板同真正嘅筆記本帶出街,呢一點已經可以打底手提電腦同智能手機。

就例如上堂drop notes之類咁,冇理由托部手提電腦上堂呱?
但係一方面以功能來講,相比手提電腦佢有手機嘅觸控能力,性能又係智能手機所不能比擬既

1. 作有一個手提電腦, 最平的surface pro model都不平.
2. 上堂drop notes之類咁, 求其幾千的平板已ok.
3. 托部手提電腦上堂也無大問題, 用完塞入locker.
4. 大部份人只帶智能手機出街, 不用真正嘅筆記本帶出街.

5. 重點是有無$$.

1. 作有一個手提電腦, 最平的surface pro model都不平.
2. 上堂drop notes之類咁, 求其幾千的平板已ok.
3.  ...
nganshiu 發表於 2018-2-8 01:08

係 jot notes,唔係drop notes

3.  ...
nganshiu 發表於 2018-2-8 01:08

1. 不多於6000
2. 大部分平板都沒有壓力感應
3. 好重
4. 的確係 因為iphoneX一部近萬 D人砌PC買筆記型電腦反而比手機配置低
5. 一般一入學都有既

回覆 1# chan011086

其實只係你用唔慣IOS適應唔到,當年我讀書睇note 抄note 溫書至FYP 份野都係IPAD 一腳踢
surface 問題最大係售價

APPLE 有信仰本錢賣到好貴,但MS 有咩

果價如果我買M3,真係不如買IPAD PRO 64GB 12.9" (6044HKD)
如果我要買high end spec ,又有其他ultrabook 比

surface pro 如果真係要大賣一係自減左15-20% 價,一係包哂一set KB同筆先

4g 128g 吾夠用
8g 256g 吾抵用

SP3 m3同I5都有,M3 LAG到傻
I5價錢8K差唔多兩部IPAD PRO
IPAD便利度/可用場合多好多

拎手提電腦上堂有咩野問題?

乜野叫"不溫不火嘅狀態"?

作有一個手提電腦,佢既便?性比傳統既手提電腦強悍得多;
另一方面,作為平板佢又有其他平板所沒有既PC功 ...
chan011086 發表於 2018-2-5 19:59

回覆  chan011086

其實只係你用唔慣IOS適應唔到,當年我讀書睇note 抄note 溫書至FYP 份野都係IPAD  ...
a886 發表於 2018-2-16 03:51

咁又唔係咁講 ipad pro 都係一部tablet
都係做唔到野 講真
冇full ver office
又冇usb 插

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone