養淡水魚、蝦、螺

好耐無養魚, 屋企人有基本設備俾左我用,淨係無暖水.

新年前想搞好個魚缸(沙底),所以伸手問下高手
想養D魚長命D唔好甘快死, 唔會甘易出白點,棉花個D病.
養蝦同螺係想幫手清潔下個缸, 邊D以幫到手.  

養咸嘢既路過

養嘢基本上唔好懶
儲定盆隔夜水,每日或隔日都換小量水,魚魚會好開心

唔好咁傻諗住用蝦,螺去清沙底,自己就可以撓埋雙手咩都唔洗做,蝦螺食完都會呵有排泄物

https://www.youtube.com/watch?v=PsUkQGY8vR0
可以參考下呢個鬼佬

可以參考下呢個鬼佬
DennisChoi 發表於 2019-1-25 16:13

佢好勁, 我真係無膽試, 心臟唔夠勁去承受反缸風險
利申: 100L兩尺純沙底草缸, 只有頂濾同暖管, 養燈同神仙

新年前想搞好個魚缸(沙底),所以伸手問下高手:a ...
hkepcover 發表於 2019-1-22 01:05

暖管一定要 ,香港冬天好凍 ,加溫又可以防止白點病 ,對大部分魚嚟講set28度至30度可以防止白點病爆發

泥沙要時先買定,沙有分軟硬同酸度,睇你玩乜缸來決定,要洗到水唔濁先好放入缸

開缸網上有好多教學就唔再慢慢講啦, 除氯加硝化菌, 過濾系統包過濾綿同生物環或細菌培植屋等等, 暖管試埋work唔work, 最好有溫度計, 全部系統係開缸期間要運作良好

開缸7到14日, 水質穩定清澈,溫度穩定,就可以入魚啦, 記得上網睇定邊d魚入唔入得你個缸同夾唔夾得其他生物

入生物最好檢疫同對水再入缸, 升溫28度可防病, 細菌治療劑最好買定做入缸防疫同睇屋企

新年前想搞好個魚缸(沙底),所以伸手問下高手:a ...
hkepcover 發表於 2019-1-22 01:05

親身經歷清道夫最好唔好養做工作魚,會追魚,金青苔比較ok

另唔好預新年前搞得掂除非你好有心機時間搞

蝦 螺等生物無養過等其他Chung 答你

可以參考下呢個鬼佬
DennisChoi 發表於 2019-1-25 16:13

唔搞草啦~~

養咸嘢既路過

養嘢基本上唔好懶
儲定盆隔夜水,每日或隔日都換小量水,魚魚會好開心

唔好咁傻諗住用蝦, ...
ang 發表於 2019-1-23 10:32

會定期打理換水的

佢好勁, 我真係無膽試, 心臟唔夠勁去承受反缸風險
利申: 100L兩尺純沙底草缸, 只有頂濾同暖管, 養燈 ...
kelvinchm 發表於 2019-1-25 18:30

其實只要有太陽直射, 呢D缸既難度會低好多
我見過最勁是一個膠箱冇濾水半年先換一次水養金魚

不過有太陽直射, D水好快唔是黃就是綠

以前養淡水魚主要都係睇兩樣嘢, 酸鹼度同阿摩尼亞, 定期加硝化細菌