數碼鎖

多數數碼鎖都會有個保險:可以用傳統鎖匙開門,會否反而降低了數碼鎖的安全性? 因爲變相可以用開普通鎖的方法爆開佢,是嗎?

多數數碼鎖都會有個保險:可以用傳統鎖匙開門,會否反而降低了數碼鎖的安全性? 因爲變相可以用開普通鎖的 ...
williamwclee 發表於 2019-2-1 10:10

其實都係方便你唔需要帶鎖匙﹐或者每位家人(使用者)都要配一條鎖匙。

同埋....... 真係有大頭蝦唔記得換電﹐以及部份人指紋太淺用唔到(指紋款式)﹐都係要用鎖匙的。

總之﹐鎖匙只係一個後備的開門方法﹐根本唔預你用﹐通常都有cover去收埋個匙窿的。

多數數碼鎖都會有個保險:可以用傳統鎖匙開門,會否反而降低了數碼鎖的安全性? 因爲變相可以用開普通鎖的 ...
williamwclee 發表於 2019-2-1 10:10

我覺得安全問題

如果電池冇電/斷電

都可以用後備匙

鎖匙,只係一個最後嘅備用方案,根本都唔會預你會用!
但就一定要有,就係你用盡方法,指紋密碼,所有方法都開唔到嘅時候,嘅備用方案,因爲我都試過,落雨手濕,指紋開三次都開唔到,要用鎖匙開,

電子鎖,只係方便,唔需要帶鎖匙,同安全無關,因為,衹要想爆,一支鐵筆乜都得,傳統鎖,電子鎖一樣咁爆,根本冇分別

鎖匙,只係一個最後嘅備用方案,根本都唔會預你會用!
但就一定要有,就係你用盡方法,指紋密碼,所有方 ...
blkbd5 發表於 2019-2-1 18:35

我個逃佬幾年前山寨牌

指紋+密碼+後備匙

指紋開唔到

可以轉用密碼

我個逃佬幾年前山寨牌

指紋+密碼+後備匙

指紋開唔到

可以轉用密碼
kofz 發表於 2019-2-1 21:52

我都系逃保,三/四百人買,都系指紋+密碼+後備匙,好實際,無花巧,
最初用,落大雨,手濕,指紋試咗三次,唔得就lock咗,要用鎖匙開,
之後識啦,用指紋唔得,就轉用密碼開,都無再需要用鎖匙了!

電子鎖可能為咗方便而設計

以為喺先進又安全 maybe 喺廣告技巧

如果無後備鎖匙, 萬一真係有急事 咁點俾條鎖匙個信得過既人幫手返屋企攞啲野?
用電話 register 阿邊個邊個隻手指 remote 返屋企個門鎖放佢入屋?
如果個鎖真係可以 remote 咁就仲危險過後備鎖匙囉!

其實都係方便你唔需要帶鎖匙﹐或者每位家人(使用者)都要配一條鎖匙。

同埋....... 真係有大頭蝦唔 ...
peter_chan 發表於 2019-2-1 10:55 AM

正常條匙冇得配,買果時2條就2條,冇電可以喺門口拮舊9V電。 條匙只供萬一電子部份失效用,純機械操作。

via HKEPC Reader for Android

如果無後備鎖匙, 萬一真係有急事 咁點俾條鎖匙個信得過既人幫手返屋企攞啲野?
用電話 register 阿邊個邊個 ...
Hippo 發表於 2019-2-8 12:47 AM

有藍牙既可以整條只用一次既KEY,  作緊急俾人入屋。

via HKEPC Reader for Android