請問邊度多傳統眼鏡配?

我想配d 傳統金屬架+彈弓架,去眼鏡88 睇過,發覺無乜呢d 較傳統的款式

而屋村的眼鏡舖可能有,但就無hoya 鏡片......

請問邊度多傳統眼鏡配?

金邊框好貴啵

via HKEPC Reader for Android

去屋村買個框去眼鏡88配hoya鏡片囉

呢間實店或特賣場 好多傳統款但新料新較
http://weirdjun.blogspot.com/201 ... trend-keywords.html

另外可去旺角道新輝

icberlin 薄,有彈性

去屋村買個框去眼鏡88配hoya鏡片囉
n123 發表於 2019-8-5 08:48

今日行過好多間optical88 和lens crafter ,都係搵唔到我想要的彈弓比眼鏡架,好多sales 都話依家唔興,介紹我用彈性物料做的眼鏡架,但果d 架勁鬆

最後起屋企樓下的舊式眼鏡舖搵到彈弓架的眼鏡架$580 ,再加埋hoya 1.6 鏡片$16xx,合供$2000

但最奇怪係咁,我以前起optical 88 配的眼鏡左右眼的度數都係425 度,而之前都起呢間舊式眼鏡舖配過變色鏡片,而當時個視光師話變色鏡片係跟返我配起眼鏡88 配的鏡片的度數,即變色鏡片都做返425  度,但最後發覺變色鏡片無optical 88 配的鏡片咁清,開頭以為係鏡片質素問題,因為optical 88 配的係hoya ,而變色鏡係唔知咩牌子,點知今日配彈弓架眼鏡時,舊式眼鏡舖個視光視話我之前配果副變色眼鏡只係375 度,我話副變色鏡睇遠野唔清,個視光師我加返25 度,即左右眼都係400 度,而返到屋企睇返以前optical 88 的單,原來以前帶開425 度..................

我唔知我本身帶開425 度, 轉去400 度會點,但下次配鏡,真係去返optical 88 配算了,始終每個視光師的要求和標準都未必一樣.................

如果真係唔okay ,唯有拎個彈弓架去optical 88 再配返425 度的zeiss 鏡,咁就唔見左$1600....

回覆 6# ronan

我覺得不奇怪。唔知師兄是否和我一樣開始有老花。我在我朋友開的88一直配開。早幾年的度數和散光,同剛剛幾個月前配的,近視和散光都有變動。

電腦check 出黎,最重要再用傳統方法帶一下,自己感覺最真。

同埋睡得好唔好,對眼累不累都會有影響架

回覆  ronan

我覺得不奇怪。唔知師兄是否和我一樣開始有老花。我在我朋友開的88一直配開。早幾年的度數和 ...
n123 發表於 2019-8-12 14:46

正確, 今年做完手術唔洗戴眼鏡路過
我做矯視手術前驗過N次眼, 醫生話根據你當日狀態正負100度係好正常

BTW順便係到宣傳下, 我幾年前已經轉左幫襯日本Jins配眼鏡
超薄防光球形鏡全部免費有齊, 淨係比個框錢就ok
上網揀完寄去代運都係比多$50左右, 埋單係HK一半以下, 唔洗比香港D鋪頭逐樣坑錢, 仲要Nikon鏡
(我有fd話去taobao既國內Jins店買都差唔多)
全視線好似加4000定5000Yen就有, 呢D真係唔好比香港鋪頭賺

回覆 8# shingzhk

些言差已。香港有鋪租有人工等等。當然比其他貴。你平左的差額,就是風險金黎

回覆  shingzhk

些言差已。香港有鋪租有人工等等。當然比其他貴。你平左的差額,就是風險金黎 ...
n123 發表於 2019-8-13 07:59

同hardware 區講買displaycard / harddisk 一樣
我地冇義務幫人交租進貢業主, 從結果而言當然係邊面平買邊面
加上眼鏡冇所謂售後保養, 買返黎既貨品質素日本都唔會比香港差

我只恨自己遲發現