企業管理嘅老友入嚟吹下水

一間企業大家啲部門差唔多起薪點相差成兩三千蚊,宿舍又霸咁大部分配額。 部門與部門之間的溝通成日好似作故仔或者可至叫做一名廚師見啲菜爭啲色水又落啲老抽。 跟住大家兩個部門嘈或者幾個部門一齊嘈佢又要總經理出嚟同大家講大家上下一心。 我好懷疑呢個部門有冇內部審計,不斷自我膨脹 好似成個企業要幫佢找數。 究竟嗰啲企業嘅診斷員可以點樣改革先至可以重拾其他公司對企業嘅信心呢。

一間企業大家啲部門差唔多起薪點相差成兩三千蚊,宿舍又霸咁大部分配額。 部門與部門之間的溝通成日好似作故 ...
kmleon 發表於 2019-10-11 14:08

無計,公司大分工細就係咁。呢D就係科學化管理。

唔係細公司點有生存空間。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

一間企業大家啲部門差唔多起薪點相差成兩三千蚊,宿舍又霸咁大部分配額。 部門與部門之間的溝通成日好似作故 ... 不斷自我膨脹 好似成個企業要幫佢找數。 究竟嗰啲企業嘅診斷員可以點樣改革先至可以重拾其他公司對企業嘅信心呢。
kmleon 發表於 11/10/2019 14:08

貴公司需要 management consultant?
記得 有套 電影 講 corporate downsizing 炒人專家.... 乜嘢無腳的雀仔....
edit: 找到了....
https://en.wikipedia.org/wiki/Up_in_the_Air_(2009_film)

無計,公司大分工細就係咁。呢D就係科學化管理。
唔係細公司點有生存空間。
maninweb 發表於 12/10/2019 07:16

咁間 公司 可以 養住 咁多人 都 無壞.... 難道想個個出來示威?
edit: 大家 記不記得 以前 南韓 經常有 示威和警民衝突? 好似 就是 失業, 搵 幾十年 前 的 新聞 吧!
edit: https://www.google.com/search?q= ... +%E7%A4%BA%E5%A8%81
edit: 若不是 電腦, 流動電話, 和 互聯網, 可能情況不會轉好! 不過... 今天 科技 又到 飽和點, 估下會點?
edit: 今天的情況 其實 更差... 因為**人口**baby boom 不只 double 了!!

咁間 公司 可以 養住 咁多人 都 無壞.... 難道想個個出來示威?  
edit: 大家 記不記得 以前  ...
toylet 發表於 2019-10-15 18:45

係管理學早期,one best way ,係研究用工作方法,點樣增加生產力。發明流水作業生產,將分工簡單化(好聽嘅叫精細化,專業化),再進一步,即係現代化管理系統。

然後,每一工種(部門)再重複呢個過過程 ......

然後又再外判 ......

企業內,無人再識得全盤工作。

一個新項目,就幾十人開會,各有各意見,各為自己(部門)利益,結果會係點?

世事不斷重複。

有段時期興分拆,有段時期興合併,就係咁。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

edit: 大家 記不記得 以前  ...
toylet 發表於 2019-10-15 18:45

其實,巿人嘅地方就有政治,政治嘅嘢,民主同極權,互有利弊,有部書寫得幾好:

銀河英雄傳說

有時間睇下啦,好過睇 text book 咁悶。