邊度可以買到餐廳用的大裝牛油 (非人做牛油)

自從買咗麵包機之後,隔日會焗麵包做早餐
朝朝食麵包都有啲單調,想間中整吓蛋糕轉吓口味

平時整麵包只係用10g,但整蛋糕就要用110g,差唔多成11倍

發覺自製麵包蛋糕,成本最貴就係牛油

所以想知邊度可以買到餐廳用的大裝牛油  (非人做牛油)

你焗開麵包的話,應該搵返啲烘焙物品公司。

就因为真牛油貴,餐廳用人造反式牛油

via HKEPC Reader for Android

你焗開麵包的話,應該搵返啲烘焙物品公司。
t9097 發表於 2020-6-7 14:09

就係覺得烘焙鋪都唔平。成$4x一舊4xxg

就係覺得烘焙鋪都唔平。成$4x一舊4xxg
vaio 發表於 2020-6-7 15:42

Google下就大把答案喇, 但係重點係茶餐廳嗰啲多數都係植物油 唔適合焗麵包西餅。

乖乖地用貴嘢啦

https://topick.hket.com/article/ ... 7%E5%85%83%E5%85%87

https://www.baby-kingdom.com/for ... ead&tid=6751750

Google下就大把答案喇, 但係重點係茶餐廳嗰啲多數都係植物油 唔適合焗麵包西餅。

乖乖地用貴嘢啦

...
t9097 發表於 2020-6-7 15:51

其實呢,就係Google過搵唔到先上喺問
你上面呢兩條link一早睇過。

唔想答你可以無視呢個post。

個個post都撻一句:Google啦!EPC至少一半嘅討論區可以摺埋

其實呢,就係Google過搵唔到先上喺問
你上面呢兩條link一早睇過。

唔想答你可以無視呢個post。

個個pos ...
vaio 發表於 2020-6-7 19:36

想知你用乜Keywords search?
你Search 「牛油批發」已經有10幾間,click 入tdc 仲有成廿幾間

叫你睇兩條Link只想話你知茶餐廳多數係用植物油,你個問題本身有問題

想知你用乜Keywords search?
你Search 「牛油批發」已經有10幾間,click 入tdc 仲有成廿幾間

叫你睇兩條L ...
t9097 發表於 2020-6-7 20:41

算把啦。無謂再拗
我試吓問響餐廳做嘅朋友

廿幾間喺曬度

如果你住屯門,係新墟街市,綠巴站個邊出口,
望住間雞煲鋪方向行,行過的士站,到雞煲鋪,右手邊,
就有兩間糧油鋪賣啦,
南順同皇冠,大約五十蚊上下。