每次感冒,都要食醫生開的藥先好?

如果感冒頭痛,無乜鼻水和喉嚨痛,醫生都會開以下的藥:

1. Paracetamol
2. Eurotan-F
3. Gastrogel
4. NEO BRITIN
5. FLENTIST

NEO Britin 係抗生素,所以對感冒係無乜用,而每當感冒時,我自己都會食panadol, Chlorpheniramine Maleate 和治敏速,但食三日都唔會好,都仲係頭痛,但panadol 和治敏速係正廠藥,唔通會衰過副廠藥?
eurotan-f 係消炎止痛藥,感冒頭痛都唔係個個醫生都會開,但當然食呢隻消炎止痛藥,會快d 好返

1. Paracetamol = Acetaminophen / Paracetamol - is it 500mg?
2. Eurotan-F = Mefenamic acid - is it 500mg?
3. Gastrogel is just an antacid
4. NEO BRITIN = ampicillin - is it 500mg?
5. FLENTIST = Chlorphenamine Maleate? - is it 4mg?

There are many reasons for headache.
lack of sleep / lack of food / nose congestion or swelling / tense

I used to take ibuprofen 200mg

1. Paracetamol = Acetaminophen / Paracetamol - is it 500mg?
2. Eurotan-F = Mefenamic acid - is it 50 ...
volospin 發表於 2020-8-28 10:22

yes

2. Eurotan-F = Mefenamic acid - is it 500mg?
yes

3. Gastrogel is just an antacid

4. NEO BRITIN = ampicillin - is it 500mg?
yes

5. FLENTIST = Chlorphenamine Maleate? - is it 4mg?
yes, 正常呢隻藥四個鐘食一次,但醫生好鐘意叫我訓覺前食兩粒

我發覺感冒頭痛,食關節炎止痛藥會快d 好

之前睇骨科,醫生都開左d 痛博士比我,請問痛博士是否和ibuprofen 一樣,對感冒頭痛都有效?

感冒頭痛,我食e兩隻藥,有咳就加埋馬尿,睇街症都係得三几隻藥.

感冒頭痛,我食e兩隻藥,有咳就加埋馬尿,睇街症都係得三几隻藥.
thomas6681 發表於 2020-9-3 21:13

我就係發覺食paracetamol 唔會好,必利痛係正廠樂,但連績食三日都唔會好........

yes

2. Eurotan-F = Mefenamic acid -  ...
ronan 發表於 2020-9-3 20:34

感冒頭痛,唔洗食到 痛博士 呱……

我就係發覺食paracetamol 唔會好,必利痛係正廠樂,但連績食三日都唔會好........ ...
ronan 發表於 2020-9-3 22:02

我膝蓋痛食痛博士無效,食Etoricoxib 120mg就有少少幫助,最難食就係TRAMDOL HCL CAPSULE 50MG,食完膝蓋吾痛個頭痛,猜足兩日,吾敢食第二次.頭痛食兩粒 Paracetamol 好快止痛.

永遠都係最後果轉藥最有用...

有D人最後唔睇醫生食成藥,所以成藥有用,有D人病足7日先去睇,就醫生最有用

永遠都係最後果轉藥最有用...

有D人最後唔睇醫生食成藥,所以成藥有用,有D人病足7日先去睇,就醫生最有用 ...
Dcup 發表於 2020-9-3 23:47

我都發覺如果剛剛作感冒,如果去睇醫生,雖然好快好,但過多二三日會又再病返

有時感冒,因為太忙,所以會食幸福傷風素或必理痛+治敏速,食完必理痛個頭會無咁痛,但唔會好似食醫生d 藥咁會好返,捱到星期五,先會去睇醫生

成藥或正廠藥的副作用無醫生d 藥咁勁,就好似治敏速,食完唔會太眼訓,但如果食醫生開果d 副廠治敏速,係會眼訓到暈,完全返唔到工,唔通因為副廠藥因為有其他成份,所以反而會比正廠藥好?

每次感冒,都要食醫生開的藥先好?
如果感冒頭痛,無乜鼻水和喉嚨痛,醫生都會開以下的藥:
ronan 發表於 27/8/2020 23:55

不如 想 辦法 不要 再 病(流感病毒)? 無病 就 不需 玩 藥!!
大大 有無 揸車? 小心 變 藥駕!