模型起大樓

聽住歌砌模型也很爽的啊~~~

另外............................説起 "幢"

前日我成功用幾年時間, 將積存 ...
HAKAIDER 發表於 2021-4-12 11:17

師兄介唔介意分享下?
太遲入坑,好多舊書/舊模相關嘅野都搵唔返

最懷的情況來了......

需說長谷川VO 系列的水貼不算薄

但747J 四之影已經是17年前的產品

附送的水貼還是無可避免的劣化了

只是舖在表面上一拖就碎開........

又是例行的琺瑯油逃課..................

IMS 1/100 L.E.D.ミラージュ V3
販売日時:2022/12/03 00:00 - 2023/01/29 23:59

https://hobby.ec.volks.co.jp/item/4518992231440.html

放放毒品上黎先

1/6 的女乃子就是超有重量感

這就是生命的重量?!

而且手脚没有分件, 一體化的製作也減少了作分件用 "臂環位" 的禿凸感

日本之旅完結後又再繼續.....................

頭髮是郡氏H59 > H7 > H29 順淺至深色次序噴上, 同時確應光暗位

之後表面噴上雙星XF-10 + XF-1 琺瑯油

因為這次頭髮紋理雕得非常深, 只要用雙星X-20 抺走表面的琺瑯油

殘留在頭髮紋理凹位的琺瑯油就會成為髮絲的暗位, 非常方便................

過後再噴coating 統一光沢, 油上咀唇和眼晴的UV 膠就完成了

回覆 1045# HAKAIDER

多謝哂
真係唔問都唔知自己走寶,慢慢睇睇片先

回覆  HAKAIDER

想借問一下
唔用槍用筆上皮膚色會唔會有問題?
天下無雙 發表於 2022-11-22 15:36

可以~~~但這是叧一種技法

手油壓克力油彩, 其實就係將人像油畫的技術應用在立體模型上

日本人形塗裝大師 "村上圭吾" 除了底油外就是全手油的