琺郎油的手油地獄慢速前進中

全裝甲邊緣和内側用琺郎油慢慢填色再用松節水抹走多餘部份..............也頗 ...
HAKAIDER 發表於 2022-4-9 23:21

仿如本身就係一般既色均同平整, 自問冇咩可能做到
你呢種琺瑯漆手掃工序, 洗唔洗加X20稀釋? 定係直接上
感覺上呢D坑手掃, 點都慳功夫過遮色紙, 遲早都要學下

日本來的新配備..................
人類に栄光あれ..................
HAKAIDER 發表於 2022-4-12 20:47

重點唔係支噴筆, 係下面果盒吧

第一次接觸上世紀模型, 本以為藍色笨大Logo唔會太復古結果中伏
分件少,分色少係預期之內但估唔到由頭到腳都要靠膠水接合
結果就係冇得假組, 錯左冇得救
算係砌禁耐模型之後一個剌激

係到想請教下相關技巧, 如下圖

拳頭拎住支槍, 拳頭分AB件夾住槍柄落膠水
呢到我唯一既選擇係同隻手上完色, 再裝手掌上槍, 痴膠水拎實支槍
但我未試過上色後先落膠水 其實有冇問題, 定係我要小心上色時唔好噴到零件內側上膠水部份
其次係落膠水後擠件溶突既膠點打磨 目測我打磨到都冇辦法重新上色磨走部份, 呢到上膠水後應該唔壓算數?

最後....Um...明明成隻翼霸都冇幾多黃色位
點解開模要用埋D唔拉更既色開 如果冇上色能力既玩素組感覺最後會好恐怖

P.S.  岩岩check返原來係我買錯
真係有新版Bandi HG翼霸.... 只係我...

素+假組完工, 需要分色噴油既部份用膠紙包起頂當
雖然素組係感既樣, 但出奇地感受到當年作品既用心
比起最近好受氣果隻A.I.S., 砌呢隻過程同考慮上色實在開心好多
下星期天氣好的話一口氣噴灰底油上色搞惦佢

隻勞模翼霸
痴完膠水打磨好無隙上埋灰, 夾起吹乾時...
夾唔實一隻小腿連鷹爪彈左落街
乜心機都冇哂

之後砌9S部飛行unit算...

屎忽痕又搞大工程, 買唔到RG hi-v (堅決唔食炒價)
見到盒MG唔貴就買來玩下

素組完發現並非我心目中想要既野, 決定噴做RG色.......總之先上灰

之後諗諗下, 留條路比自己終有一日買RG hi-v, 或者話可能自己根本唔鐘意hi-v色系, 最後決定:

呢隻野本身好少刻線, 要做分色我又懶得刻,
結果就遮色紙地獄+眼殘式分模
暫時覺得幾滿意, 不過暫時收手唔砌住 搞呢隻搞到好累

呢隻配色好特別呀,但把劍個刀頭咁細既 ,係咪原本係枝槍用既配件?
chrisyip9999 發表於 2022-7-26 16:48

唔特別, 照抄舊nu個配色姐
至於把劍我直接用原裝光劍剪短, 配合光阿寶習慣
阿寶去到0093拎光劍好慳家, 平時只露劍頭, 斬人果一瞬間先申長

其實RG 個頭/ 身長比例係好有問題的

不過Ka 版+ 有得裂甲就係潮吧了
HAKAIDER 發表於 2022-7-27 21:40

仲未見過RG hi v實物, 圖片來講可以接受, 不過講到底都係情義結
唔係的話點計都係舊nu最靚仔
其實已經等到冇癮(唔食炒價), 下一部想要既係RG GGG
不過可以預見到一定炒得仲恐怖過hi-v

IF機體: 量產型 Hi-nu gundam
PS11 ,真-基利之野望 ,第21彈付款DLC新增機體   
用hgbf : hI-nu gun ...
路人@好天氣 發表於 2022-7-26 19:44

玩量產就E個配色ma
考慮到聯邦根本冇禁多NT, 感應爆都拎走埋先岩
再唔係就整夠三五部+一部隊長機先好玩

夜視鏡令我諗起裝甲騎兵, 一出手就係無限舊化地獄
只能遠觀之

1mm 的遮蓋紙地獄........攰死人了

就是因為要折騰自己

所以要來個兩色內籠的遮蓋紙鬼地獄

魔法王國 ...
HAKAIDER 發表於 2022-9-13 18:47

其他的唔提, 淨係見到大面積裝甲既質感就覺得好靚
睇返你上面post係畢地+瘋狂細磨來打底既結果嗎? 定係底漆既發色效果好? 還是攝影既光影效果?

我雖然有用Mr.serface, 不過都係噴完就算唔會再磨 主要作遮原色使用
感覺質感同你呢隻差好遠

呢幾日天氣超乾燥,除左勾起我既鼻敏感,仲提醒我而家係噴油既好季節