初哥做gym 問題

屋苑gym room 免費任玩,之前去做左一次gym ,做完之後第二日肌肉好痛,有以下問題:

1. 一個星期做gym ,是否都只是2-3 次? 做得太多會傷肌肉?

2. 對於初學者黎講,我應該做10kg 負重30-40下,定係做20kg 負重15-20 下,做3 組左右? 因為發覺做20kg 15-20下,肌肉係痛過做10kg 30-40 下,其實肌肉痛是否代表有效?

肌肉變大好似因為撕列左再生返既後果,
咁用常識去諗, 程度太大會變大傷, 程度少啲咪快啲復原,

1. 最好每星期可以操3日或以上. 分開每組肌肉操唔同日子來操. 咁可俾唔同肌肉有時間修復變大.
2. 長期無運動, 操完一定又酸又痛. 慢慢會慣. 要肌肉變大. 就操8 ~ 12下為一組.  而重量係你操8~12下就做唔到第13下的重量. 做完8~ 12下就休息3~5分鐘. 重覆 3~5組. 每組肌肉每星期最好分開操到20~30組. 基本知識.

youtube有大把教學. 學好正確姿勢. 唔好自己亂來. 唔係好易整傷自己.

支持本地健身. 可以上以個youtube睇下(https://www.youtube.com/channel/UC_kQIuKI5cZjV3OZsSuaj_Q/featured). 廣東話爆晒粗來教操. 前期學多基本操肌知識.

wrong forum???

1. 最好每星期可以操3日或以上. 分開每組肌肉操唔同日子來操. 咁可俾唔同肌肉有時間修復變大.
2. 長期無運 ...
MirageKnight 發表於 2020-10-11 17:17

好多謝師兄的資料

因為我knee 有關節炎,骨科醫生叫我練多d 四頭肌,去減輕knee 骨的負擔

而我做左gym ,發覺可以改善寒背問題,或者可能做gym 時要坐到好直呱...........

以上都係我做gym 的主要目的

請問師兄做完gym ,是否要飲牛奶,補充返蛋白質?

好多謝師兄的資料

因為我knee 有關節炎,骨科醫生叫我練多d 四頭肌,去減輕knee 骨的負擔

而我做左gym  ...
ronan 發表於 2020-10-11 19:49

如果膝關節本身發炎. 咁開頭唔好做咁重. 輕返少少. 等肌腱有返相當強度先加返重量.

如果膝關節本身發炎. 咁開頭唔好做咁重. 輕返少少. 等肌腱有返相當強度先加返重量. ...
MirageKnight 發表於 2020-10-11 20:13

我暫時唔敢做下身住,我食左兩個幾月維固力,個knee 無乜點再痛

但維固力紿終係治標不治本,所以要練四頭肌,醫生話踏單車係好,但起我個情況唔好踏單車住,如果游水要游自由式

我想出身汗,等個身體多d 多巴安減壓,請問我可唔可以練較輕一d 的負重,但就做多幾下,令身體出汗?

我暫時唔敢做下身住,我食左兩個幾月維固力,個knee 無乜點再痛

但維固力紿終係治標不治本,所以要練四 ...
ronan 發表於 2020-10-11 23:20

唔痛就要操. 市面上所有所謂關節補充品都係無乜用, 名過於實, 好過無.  唔傷膝又可以操. 做可sit squat. 乜都唔識就叫你個醫生轉介你做下物理治療. 問下D物理治療師可以做乜重訓, 而唔係亂食補充品.

唔痛就要操. 市面上所有所謂關節補充品都係無乜用, 名過於實, 好過無.  唔傷膝又可以操. 做可sit squat.  ...
MirageKnight 發表於 2020-10-12 00:18

骨科醫生有教我點去練四頭肌,我覺得起gym room 度練會方便d

第一次關節軟骨發炎,要成半年先好返,可以再跑步,之後又傷返,但因為當時學棍van ,成年都唔好,考左個車牌先再睇醫生,食埋維固力先好返,所以我唔敢亂攪隻腳XDXD

2. 長期無運 ...
MirageKnight 發表於 2020-10-11 17:17

推胸做得太重又手掌痛
深蹲有時腰痛
其實我都keep左好多年都係輕

如果唔係痛問題,都可能上左重量
又或者太辛苦,輕返d

所以咁耐都無咩進步
不過最近用毛巾拉腳筋好似少左腰痛