清潔水箱內部

部咖啡機,有個半透明水箱,已經成日會清洗,但個水箱底,成日會有 綠色污物 滋長,特別系角位,去水位,根本清潔唔到,請問有乜方法可以清除呢?  用過漂白水浸都清唔晒!

點難法?有冇相睇下? 最好可以卒或者刷佢,12蚊店間中會有D 古靈精怪清潔工具,可能合用。

部咖啡機,有個半透明水箱,已經成日會清洗,但個水箱底,成日會有 綠色污物 滋長,特別系角位,去水位,根 ...
blkbd5 發表於 2021-4-6 10:00

有無試過檸檬酸?

有無試過檸檬酸?
iamredfox 發表於 2021-4-12 04:40

因為個水箱系PP膠料,唔可以用酸去清潔的,
會去家居店再揾揾其它清潔劑!

點難法?有冇相睇下? 最好可以卒或者刷佢,12蚊店間中會有D 古靈精怪清潔工具,可能合用。 ...
t9097 發表於 2021-4-12 04:11

水箱角位,刷唔到,特別系,箱底去水位,更加無計!

水箱角位,刷唔到,特別系,箱底去水位,更加無計!
blkbd5 發表於 2021-4-12 07:41

冇相冇圖,更加無計。

部咖啡機,有個半透明水箱,已經成日會清洗,但個水箱底,成日會有 綠色污物 滋長,特別系角位,去水位,根 ...
blkbd5 發表於 2021-4-6 10:00 AM

我屋企個凍滾水壺(一星期洗一次),抽濕機水箱(一個月洗一次),都唔會生綠色野
點解你個咖啡機水箱會生綠色野?

我抽濕機個水箱反而有黑黑哋色既嘢,機油咁,唔知係咩嚟,不過咁多年都無理佢

出青苔?

因為個水箱系PP膠料,唔可以用酸去清潔的,
會去家居店再揾揾其它清潔劑! ...
blkbd5 發表於 2021-4-12 07:39

檸檬酸好希,係用來浸洗D熱水煲/水煲,家品店有售,怕就用檸檬汁,不過就貴好多。

記著用暖水。