請教德國寶儲水式熱水爐,當開關水龍頭時熱水爐有聲會係乜野問題?

部德國寶儲水式熱水爐,用了約6年。

這幾個月當開關水龍頭時熱水爐有聲,有時有D水槌聲,有時有D水流聲,之前唔覺有。

請問各位師兄會係乜野問題?

謝謝!

糸正常嘅。 啲声会愈來愈大架。如壞左,換真富。

糸正常嘅。 啲声会愈來愈大架。如壞左,換真富。
b-29 發表於 2021-5-4 19:32

唔該師兄

想八下點解用幾年先有聲?

唔該師兄

想八下點解用幾年先有聲?
iamredfox 發表於 2021-5-4 19:35

可能同整体变化有关,祇要煲水時,仍有水从花洒一
头滴出,便可以了。电熱式,水线一定要裝好,切記。同時fuse 箱。 短路跳制要正常工作。咁就安全吧。

可能同整体变化有关,祇要煲水時,仍有水从花洒一
头滴出,便可以了。电熱式,水线一定要裝好,切記 ...
b-29 發表於 2021-5-4 19:38

唔該師兄

如果香港的电熱水爐,有淘宝大陸式保險設施更令人安心。
看那兩个全銅防电墙,將熱水爐绝缘起來,不是更安全吗?

回覆 1# iamredfox

你嗰個係唔係花灑式電熱水爐?定係高壓式? 花灑式係比較多怪聲。

回覆  iamredfox

你嗰個係唔係花灑式電熱水爐?定係高壓式? 花灑式係比較多怪聲。 ...
t9097 發表於 2021-5-5 01:31

師兄:

我個係儲水式,個樣一樣,Model 係 GPU-6.5,應該係第一代。

https://www.price.com.hk/product.php?p=438893

回覆 8# iamredfox

呢款係高壓式,正常好靜下,我個berlin 用左廿年都冇呢個問題,最緊要佢個安全閥冇事。

回覆  iamredfox

呢款係高壓式,正常好靜下,我個berlin 用左廿年都冇呢個問題,最緊要佢個安全閥冇事。 ...
t9097 發表於 2021-5-5 01:45

如果較高溫個安全閥會漏水,但好奇怪,就算開全凍水,熱水爐都會有奇怪水聲,以前真係好靜,唔知同我地D來水好多鐵鏽有無關。