點送走含鋰電池電器過外國?

要過外國,含鋰電池電器 / 儲電池 唔俾寄船,唔俾飛機寄倉,只可跟身上機,
但一個背包,要放全部含鋰電池電器 和 儲電池 入去?
兩部15.6寸電腦,兩部平板,兩部DAP,爛牙喇叭,相機,電批,2A/3A 儲電池,大神吸塵機電池,..........,
可以點做?

....................誰説不可以寄?!

只係麻煩同貴一點吧了

....................誰説不可以寄?!
HAKAIDER 發表於 2021-9-10 10:48

應該唔只貴一點!

係呢度嘅二手區賣晒佢,去到嗰邊買過新嘢,記得放平d益吓大家喎。

要過外國,含鋰電池電器 / 儲電池 唔俾寄船,唔俾飛機寄倉,只可跟身上機,
但一個背包,要放全部含鋰電池 ...
blkbd5 發表於 2021-9-10 10:37

係呢度嘅二手區賣晒佢,去到嗰邊買過新嘢,記得放平d益吓大家喎。
tgo 發表於 2021-9-10 11:08

好多野,賣唔值錢,得個煩字,買就貴一貴,好似支充電油壓鑽,充電冲激批,充電吸塵機等電器,好多家電都含電池的!

问下各大国际快递便可以吧!人哋順风系亞馬信快递都可以从美國寄平板來香港咯!总之  你有錢  实搞掂  

再唔係就全部拆得電嘅就齋運部機過去,去到嗰邊先買返電。D電就呢度平賣晒佢囉。

好多野,賣唔值錢,得個煩字,買就貴一貴,好似支充電油壓鑽,充電冲激批,充電吸塵機等電器,好多家電都 ...
blkbd5 發表於 2021-9-10 11:15

鋰電池電器可以寄船,如果寄飛機應該唔可以獨立寄

鋰電不嬲都可以寄船, 只係要申報清楚&俾多好多錢
而且唔俾寄飛機都只係睇地區, 美馬買部notebook都有鋰電都照寄到來HK

電拆出黎跟人上機, 工具跟船。

電動工具嘅電應該係一個電池盒咁,入面係啲 18650.  
再唔係就拆埋電柒盒入面嘅電, 電池盒都跟船走。
電跟人,或者去到買返啲電&鎳片,不過記得帶/買部點焊機過去
太再唔得就