請教Macbook播高清MP4

請教!我用新Macbook 2.4G,
起MacOS用QT播高清MP4 (1920 x 1080),會窒同甩咀。
但bootcamp起WinXP 下,用Media player classic播就完全無問題,CPU都係load 40~50%。
其實係點解呢?

原帖由 K.Sin 於 2008-12-17 11:01 發表
請教!我用新Macbook 2.4G,
起MacOS用QT播高清MP4 (1920 x 1080),會窒同甩咀。
但bootcamp起WinXP 下,用Media player classic播就完全無問題,CPU都係load 40~50%。
其實係點解呢?

不如試吓用其他 Video Player 睇吓係咪一樣? 我自己 Prefer 用 VLC 或者 MPlayer OSX 睇 Video 多過用 QuickTime, 一來 Video format 比 QT support 多好多 (RMVB ), 二來唔知係咪佢地 D Codecs / Output renderer 寫得好 D, 播片好似冇咁大食...

MAC OS 唔岩播高清...

原帖由 nonsense225 於 2008-12-17 16:39 發表

Yeah! 所以 TVB 用行 Mac OS X o既 MacPro 黎做高清 Production

原帖由 nonsense225 於 2008-12-17 16:39 發表

Why not??

原帖由 rt 於 2008-12-17 17:18 發表

Why not??

Codecs 唔多齊,
SUPPORTED PLAYER又少
BLUE~RAY 又唔SUPPORT..

等到QUICK TIME X 就好D...

原帖由 nonsense225 於 2008-12-18 02:13 發表

Codecs 唔多齊,
SUPPORTED PLAYER又少
BLUE~RAY 又唔SUPPORT..

等到QUICK TIME X 就好D...

3rd party 的player 會唔會好d?

我覺得vlc player係os x入面播片能力算係唔錯,可惜佢出d字幕成日有問題

有時上網search下,都會搵到d for mac既player,有用codec解碼嘅能力,不過仲係發展中軟件,未完善

其實而家雙核心cpu加埋足夠嘅ram相信要處理到1080p影片唔係問題(我desktop兩年前粒單春機都流暢睇到720p或者低少少碼率嘅1080p啦),問題係一直無一個好嘅播放器......如果os x有kmplayer就好啦