救返部iPod Touch 1G啦

今晚同Ipod Touch決戰左三百個回合,最後..........................................Ipod Touch回魂啦

先係上網搜尋ipod touch維修既野,之後搵到好少資訊,再轉keyword去iphone,發現,iphone換LCD mon差唔多要成千..............再search到,有人ipod touch過左保去蘋果問整機要幾錢

我見到網友去維修中心既經驗係:

“我看你直接買一台新的吧。因為iPod只換不修,要從美國弄一台過來,(港幣)三、四千元吧…“

之後網友迫住要自己解剖iPod touch,正當我以為我都要行到呢步既時候,我再冷靜下來,諗下,會唔會係software既問題呢?其實之前一直都覺得係OS/Software問題,但係當我用DFU模式還回都唔得後,我死心啦,今晚再把死ipod當活iPod醫,先來升級itunes,之後再還原Firmware2.2.1,失敗,再降去Firmware2.0,結果一樣失敗,再試DFU模式,先試Firmware 1.1.1,出現Error 1601,再試1.1.2,又出現1601,最後再回復去2.2.1

哦,得左,個Touch Screen有返反應啦,唔使拎去整啦,慳返成千蚊

congratulations
But know the reason?

如果只係Software問題
應該自己實救得番
我都試過亂咁試野/過錯系統file搞到白蘋果多次啦
restore後又一部新機
restore時最好按住Shift
會真係清哂d file應該會減少可能出現問題
其實iPhone真係等於一部電腦咁
電腦個OS/Software有問題
咪又係format重裝OS/還原OS搞掂

不過聽過話有iPhone救極都係半磚
打唔到電話變左iPod Touch

恭喜恭喜~不過之前個點壞法ga? touch唔到?

原帖由 vshare 於 2009-3-14 14:01 發表

touch唔到,以為mon壞左!
原來係Firmware問題

冇諗人到會係Firmware問題

今日為左慶祝部ipod touch回魂,好開心去MK買新耳機,點知係試聽既時候出現左好柒既事,就係個mon無啦啦又無左反應,真係柒到無朋友
最後唔試啦,即刻買左sound magic既PL-12,好無癮咁行出星際,再Restart部ipod touch後次,個Mon又變返正常

今次出現我大概估到係乜事,係我由cover flow轉返正常模式時出事,我估好有可能係OS既bug,好有可能係我張圖既size有問題,遲D到搞返D圖cover睇下會唔會再出事

隻PL-12幾好聲,未煲之前已經KO左我隻JVC HA-FX66

買左199

FX-66 VS PL-12

隊落去ipod touch度試聽

原帖由 vshare 於 2009-3-14 14:01 發表

係無撞過,用正常蘋果既Firmware 2.2.0下,個LCD Display正常,但係點touch都無反應

之前用5pro downgrade 到PL-11
覺得PL-12太平均冇乜bass...結果買左PL-11
但係用左4個月就右邊冇聲
以後唔敢買大陸IEM

原帖由 terryhui 於 2009-3-14 18:11 發表
今日為左慶祝部ipod touch回魂,好開心去MK買新耳機,點知係試聽既時候出現左好柒既事,就係個mon無啦啦又無左反應,真係柒到無朋友
最後唔試啦,即刻買左sound magic既PL-12,好無癮咁行出星際,再Restart部ipod touch後次 ...

咁唔好彩又無反應

原帖由 terryhui 於 2009-3-14 18:11 發表
最後唔試啦,即刻買左sound magic既PL-12,好無癮咁行出星際,再Restart部ipod touch後次 ...

PL12呢個價位真係唔錯, 今日我都幫個FD買左對
$180來講真係值回票價