新款MacBook + Magic Mouse試玩報告

先來相片。

白色MacBook 拋光的,幾養眼. 但非常易花. . . 底部的蓋內面是鋁來的。速度和13" MBP 差不多

而火牛是新設計的60W MagSafe來的,叉電頭和舊的有分別(唔記得左影)

Magic Mouse 感覺細左D,之前mighty mouse 不能用的表面上亦能順利移動..touch功能幾好玩。係老鼠上面任何位置上下移動亦可。二指左右擺的功能,要用兩隻手指抓住隻野先做到,好似有點戇居.無想象中咁正.

27" iMac 的 Monitor好正,內置用Seagate 1TB HDD,有點兒驚好易瓜柴...用來睇戲一流!

我重等緊貨..

咁反光點用

CPU, RAM, HD 同13" MBP 一樣速度當然冇咩分別
即係如果而家買MB 會比較買MBP化算
不過最衰係勁易花

隻Magic Mouse幾型, 不過好似唔arm手大的人用

原帖由 littblebb 於 2009-10-24 09:48 發表
CPU, RAM, HD 同13" MBP 一樣速度當然冇咩分別
即係如果而家買MB 會比較買MBP化算
不過最衰係勁易花

隻Magic Mouse幾型, 不過好似唔arm手大的人用

MBP 13''比 MB 貴1500蚊
多左既野有
illuminated keyboard with ambient light sensor<--暗既環境先有用平時用唔著
Precision aluminum unibody<--呢個最實際,襟D散熱好D,膠怕有裂紋
one FireWire 800 port, one SD card slot<--一般人冇用除非你有 FireWire既產品,有Crad Reader者都唔駛用SD card slot

但MBP 13''得160GB hdd但MB有250GB

整體黎講MB係抵玩少少
MBP 13''最實際既優點係得個鋁機身

樓主買個部iMac係C2D定i5個款?
睇好多人講剩計個mon出面買都最少值6千以上
我用MBP 13'' 得1280x800要用Space分左3個Space用
如果27''行 2560 x 1440 用Expose會好正
唔用Space都得
同埋左右一半睇兩版網頁或文件都一流
特別係整網頁既人
成日要Copy 文件既 text 落 Dreamweaver
或者Programmer用都爽
一半mon睇reference一半mon寫code

我用24'' mon坐係mon前40cm度位置
27'' mon 應該要坐更遠

部新MB
但低部好似用上mini的軟膠?
如果係真係好易變黑

原帖由 shodanng 於 2009-10-24 11:28 發表

MBP 13''比 MB 貴1500蚊
多左既野有
illuminated keyboard with ambient light sensor

比我選擇我情願要 firewire800 好過要 250g HDD
HDD 可以自己裝落去, firewire800 真係好好用

回覆 1# 的帖子

二指左右擺的功能,要用兩隻手指抓住隻野先做到,好似有點戇居.無想象中咁正

果然同我先前講野係一樣,o的手指會好唔協調

原帖由 幻靈 於 2009-10-24 13:25 發表

比我選擇我情願要 firewire800 好過要 250g HDD
HDD 可以自己裝落去, firewire800 真係好好用

如果本身冇firewire800既野就冇乜用
有就爽 e.g. firewire800既ext hdd快好多