酒店引入iPad助客掌旅遊資訊

純粹潮物,netbook有人肯開發都做倒

有酒店已率先從美國引入八部iPad提供禮賓服務,利用內置應用程式,向住客提供本地旅遊、天氣、報章及航班等資訊,該酒店更計劃未來會善用iPad的流動、方便及易用等特性,研發電子餐牌及酒牌功能,為客戶提供多元化資訊服務。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20100427

純粹潮物,netbook有人肯開發都做倒

有酒店已率先從美國引入八部iPad提供禮賓服務,利用內置應用程式 ...
cranberry 發表於 2010-4-27 11:33

陣間佢地又入黎插嫁喇

陣間佢地又入黎插嫁喇
ball0936 發表於 2010-4-27 11:39

一定會話只係Gimme野
我好期待appledaily ipad版

佢想做o既功能怕且netbook都做到
ipad冇難度啦

我認為提供智能手機版本的更方便
要旅客帶著A4 size的iPad一面走動一面應用始終不方便
iPad的最理想應用地點還是在床上吧

我認為提供智能手機版本的更方便
要旅客帶著A4 size的iPad一面走動一面應用始終不方便
iPad的最理想應用地 ...
sunnybar 發表於 2010-4-27 12:45

唔係借出街

酒店分別將三部及五部iPad放在禮賓部及行政貴賓廊供客人借用
坐係到用

職員可隨時向住客解說旅遊或地圖資訊,增加雙方互動機會
職員解答問題時做PRESENTATION

唔係借出街

酒店分別將三部及五部iPad放在禮賓部及行政貴賓廊供客人借用
坐係到用

職員可隨時向住客解 ...
arpathk 發表於 2010-4-27 13:05

那這種應用還可以
相比起提供定點電腦平台來說佔用更少地方
不過相應的由於iPad仍未普及及其分發方式
人力成本卻會增加不少
各有各好

唔係借出街

坐係到用

職員可隨時向住客解 ...
arpathk 發表於 2010-4-27 13:05

no offense sunnybar 兄,但真係好多人好似你咁連單新聞都未睇清楚就發議論

no offense sunnybar 兄,但真係好多人好似你咁連單新聞都未睇清楚就發議論
cranberry 發表於 2010-4-27 13:45

未睇清倒不算
雙解吧
不過你們的解讀更合理一點

未睇清倒不算
雙解吧
不過你們的解讀更合理一點
sunnybar 發表於 2010-4-27 14:34

我唸要有埋3G model先可以帶出街,暫時留在酒店內吧