是蘋果的用戶就不會覺得有問題

有位蘋果人跟我講

我地討論下 MACBOOK 溫度
無 FLASH 等等題目時
佢話"是蘋果的用戶就不會覺得有問題"
你買蘋果代表你覺得這堆不是問題
否則不要做蘋果用戶

咁係蘋果認為 "覺得有問題你咪唔好買我囉"
定係 "係有問題架,但係用得蘋果就要與問題同在" ?

雖然邏輯上似乎正確,但係有點難以接受
好似係放棄更好既念頭咁

有位蘋果人跟我講

我地討論下 MACBOOK 溫度
無 FLASH 等等題目時
佢話"是蘋果的用戶就不會覺得有問題"
你 ...
雪使貓女管家 發表於 2010-5-1 14:06

答案好簡單: 佢講既野係佢自己既意見,唔代表所有蘋果用戶

蘋果優點多過缺點, PC 缺點多過優點

蘋果優點多過缺點, PC 缺點多過優點
newdaylow 發表於 2010-5-1 14:55

絕對同意

回復 2# cranberry

我有咁講

佢話如果一個用戶不能接受,就不要成為蘋果用戶
所以所有蘋果用戶係因為覺得唔係問題先會繼續用
否則賣左佢換一部佢覺得更好既

好似邏輯上有D問題?

回復  cranberry

我有咁講

所以所有蘋果用戶係因為覺得 ...
雪使貓女管家 發表於 2010-5-1 16:57

你位朋友講既野唔岩,咁係盲目

回復  cranberry

我有咁講

所以所有蘋果用戶係因為覺得 ...
雪使貓女管家 發表於 2010-5-1 16:57
其實個logic 都唔係有d問題
因為有些那些要求係好看個人的
就如之前d人complain ipod 無得聽fm一樣
對於一些平時沒有聽fm的需要的人來說就不是問題
不過我最不喜歡就是apple用N個理由來解釋佢地點解無這個功能/這個有問題的設計

就如開始時ipod無video就話ppl dun want to watch video on small screen
之後就再加video功能入去

macbook pro/imac反光就叫人adjust個 moniter angel來就光源

總之就係理由多多, 解除問題的心意

係噤架啦...

有人鍾意 A ... 有人鍾意 B ... 有人鍾意 C ...
所以點講都好... 所有野一樣都係好主觀

當你睇中佢既優點... 就唔會理會佢既缺點...
就好似戀愛一樣... 冇可能解釋到
咦... sorry... 好似講得遠左

回復 7# Tdot

""就如開始時ipod無video就話ppl dun want to watch video on small screen
之後就再加video功能入去""

就係咁
例如 MBP 表面可以去到 4X-5X 度
我話咁咪唔可以 LAPTOP ?
佢話無人 FULL LOAD 既時候係 LAPTOP 既時候
又話唔多 FULL LOAD 既時候同埋 FULL LOAD 舊電用唔到好耐
所以無問題

無 FLASH,就講 "你係要用蘋果就無辦法,佢係唔去 SUPPORT,或者用其他SOLUTIONS"