請問怎開手寫功能,因我無Mac機,佢又唔係好識,可否教一教我點開,
佢用MacBook 的 ...
ahon 發表於 2013-6-12 12:24

sys preferences>Language & Text>Input Sources>選用Trackpad Handwriting>其shortcut key應該係內定為按"shift+control+space".

當打打下字要手寫就按"shift+control+space",寫完就返"shift+control+space"會出返去。

我覺得用無敵真係過份神化左佢個 trackpad,因為開左個輸入法就所有 mouse movement 都做唔到,所以 ...
indigo 發表於 2013-6-12 13:25

所以佢設定左"shift+control+space"黎call 手寫輸入法,與一般輸入法分開,等你獨立而快速切換。

所以佢設定左"shift+control+space"黎call 手寫輸入法,與一般輸入法分開,等你獨立而快速切換。 ...
6seven 發表於 2013-6-12 15:58

你快極都係要每次做轉換, 呢個行為已經唔算 user-friendly.
相比起加個手寫板, 呢個動作係好麻煩!

你快極都係要每次做轉換, 呢個行為已經唔算 user-friendly.
相比起加個手寫板, 呢個動作係好麻煩! ...
indigo 發表於 2013-6-12 16:09

上面師兄講左,你大量中文輸入就去學中文輸入法啦,手寫中文輸入非長遠之計吧,同時你比較下一般手寫與Mac 手寫之分先再討論。

上面師兄講左,你大量中文輸入就去學中文輸入法啦,手寫中文輸入非長遠之計吧,同時你比較下一般手寫與M ...
6seven 發表於 2013-6-12 16:25

我一向都用開倉頡, 絕少用手寫嘅, 最多係有時 D 字唔識打先用一次半次.
user-friendly 係諗大眾嘅用戶習性, 唔係諗自己. 最直接嘅解決方法當然係學輸入法, 但係如果有個幾十歲嘅中年人, 叫佢學一個輸入法係好困難嘅事, 所以先有手寫板嘅存在.

仲有唔好留喺六七年前嘅手寫板輸入, 而家嘅蒙恬認字能力已經好高, 唔會差得過 mac 手寫.

我一向都用開倉頡, 絕少用手寫嘅, 最多係有時 D 字唔識打先用一次半次.
user-friendly 係諗大眾嘅用 ...
indigo 發表於 2013-6-12 16:36

咪就係Mac (iOS)手寫輸入user-friendly過一般手寫板輪入o羅,起碼唔洗鬥快寫,寫個邊之後比你諗一日先再寫埋個半隻字都仲得,一,二,三,四,五,六,七十歲都o岩用。

咪就係Mac (iOS)手寫輸入user-friendly過一般手寫板輪入o羅,起碼唔洗鬥快寫,寫個邊之後比你諗一日先再 ...
6seven 發表於 2013-6-12 16:46

呢個功能蒙恬好似都得, 不過唔太肯定.
我所指出係唔好太神化 Mac 手寫, 唔係針對一個半個功能比人地優勝. 要咁比嘅, 同 *** 用 S4 比 IP5 嘅廣告有乜分別??
難怪人地會話apple 整舊屎出唻, 蘋果用戶都話好好味.

You may try the Cantonese voice input. I think it is accurate when compared with Google Pinyin Cantonese Input. Press "fn" twice to turn it on and "esc" to turn it off. It is useful when your background is slient.

sys preferences>Language & Text>Input Sources>選用Trackpad Handwriting>其shortcut key應該係內定為 ...
6seven 發表於 2013-6-12 15:56

thanks!佢上咗大陸,返來叫佢試吓。

You may try the Cantonese voice input. I think it is accurate when compared with Google Pinyin Canto ...
God 發表於 2013-6-13 11:21

叫佢試吓先.Thanks!