無人用緊手寫板?
ahon 發表於 2013-6-11 12:58

touch pad 加本身mac osx果個手寫輸入法已經無敵,其餘手寫輸入法都要鬥快寫,得Mac (or ios)果個可以慢慢寫,同埋寫一半都認到。

請問怎開手寫功能,因我無Mac機,佢又唔係好識,可否教一教我點開,
佢用MacBook 的 ...
ahon 發表於 2013-6-12 12:24

sys preferences>Language & Text>Input Sources>選用Trackpad Handwriting>其shortcut key應該係內定為按"shift+control+space".

當打打下字要手寫就按"shift+control+space",寫完就返"shift+control+space"會出返去。

我覺得用無敵真係過份神化左佢個 trackpad,因為開左個輸入法就所有 mouse movement 都做唔到,所以 ...
indigo 發表於 2013-6-12 13:25

所以佢設定左"shift+control+space"黎call 手寫輸入法,與一般輸入法分開,等你獨立而快速切換。

你快極都係要每次做轉換, 呢個行為已經唔算 user-friendly.
相比起加個手寫板, 呢個動作係好麻煩! ...
indigo 發表於 2013-6-12 16:09

上面師兄講左,你大量中文輸入就去學中文輸入法啦,手寫中文輸入非長遠之計吧,同時你比較下一般手寫與Mac 手寫之分先再討論。

我一向都用開倉頡, 絕少用手寫嘅, 最多係有時 D 字唔識打先用一次半次.
user-friendly 係諗大眾嘅用 ...
indigo 發表於 2013-6-12 16:36

咪就係Mac (iOS)手寫輸入user-friendly過一般手寫板輪入o羅,起碼唔洗鬥快寫,寫個邊之後比你諗一日先再寫埋個半隻字都仲得,一,二,三,四,五,六,七十歲都o岩用。