寫字 trackpad 咪得
mad scientist 發表於 2013-6-10 23:38

我覺得佢個 trackpad 寫字, 間唔中用下就得, 一開左佢就咩都做唔到!

touch pad 加本身mac osx果個手寫輸入法已經無敵,其餘手寫輸入法都要鬥快寫,得Mac (or ios)果個可以 ...
6seven 發表於 2013-6-11 20:03

我覺得用無敵真係過份神化左佢個 trackpad,因為開左個輸入法就所有 mouse movement 都做唔到,所以如果主力用手寫嘅話,係一件幾麻煩嘅事。若然佢可以指定一個 trackpad 唻做手寫,咁個手寫輸入法先算好用。

所以佢設定左"shift+control+space"黎call 手寫輸入法,與一般輸入法分開,等你獨立而快速切換。 ...
6seven 發表於 2013-6-12 15:58

你快極都係要每次做轉換, 呢個行為已經唔算 user-friendly.
相比起加個手寫板, 呢個動作係好麻煩!

上面師兄講左,你大量中文輸入就去學中文輸入法啦,手寫中文輸入非長遠之計吧,同時你比較下一般手寫與M ...
6seven 發表於 2013-6-12 16:25

我一向都用開倉頡, 絕少用手寫嘅, 最多係有時 D 字唔識打先用一次半次.
user-friendly 係諗大眾嘅用戶習性, 唔係諗自己. 最直接嘅解決方法當然係學輸入法, 但係如果有個幾十歲嘅中年人, 叫佢學一個輸入法係好困難嘅事, 所以先有手寫板嘅存在.

仲有唔好留喺六七年前嘅手寫板輸入, 而家嘅蒙恬認字能力已經好高, 唔會差得過 mac 手寫.

咪就係Mac (iOS)手寫輸入user-friendly過一般手寫板輪入o羅,起碼唔洗鬥快寫,寫個邊之後比你諗一日先再 ...
6seven 發表於 2013-6-12 16:46

呢個功能蒙恬好似都得, 不過唔太肯定.
我所指出係唔好太神化 Mac 手寫, 唔係針對一個半個功能比人地優勝. 要咁比嘅, 同 *** 用 S4 比 IP5 嘅廣告有乜分別??
難怪人地會話apple 整舊屎出唻, 蘋果用戶都話好好味.