[測試] 09年mac mini換上SSD

本來這台MINI都關閉好耐,最後玩佢係10.6,聽到可以免費升級當然唔輸蝕幫佢升級,手上有件SSD順便試下比較一下:

要拆開呢個蘋果就要"剷"開佢

從底部靠邊"涉"入去(3邊)

拿走3條天線(當年已經用3天線 )

螺絲位置

鬆開接線

垂直抽起(DVD)

扭開兩口螺絲把連接HDD和ROM轉接板鬆開

見到HDD

換上SSD後再跟返之前步驟裝上就OK了

可惜呢隻SSD不是我的,所以沒有花時間測試實際效能比較.但在升級之前我作出以下計時:SSD比HDD由10.6升級至10.9快幾倍時間
(亦可能HDD內有資料”320GB用了100GB左右”而SSD是全新的)

IDE SSD harddisk?

IDE SSD harddisk?
sdu007 發表於 2013-11-27 16:03

當然SATA
2009邊有可能仲IDE

回復 3# KinChungE

個樣內外同我隻ppc mac mini好似,我以為都係ide

雖然有成4年幾,但部機用料目前來說一D都唔算OUT,有機會加到8GB RAM+SSD應該可以應付多2~3年

樓主好西利!

回復 1# kenyuenhk

效能同速度有明顯提升嗎?

回復 8# 偉偉偉
因為我隻HDD有資料而隻SSD係新的沒資料,這樣比較好像不公平
(開機(DON一聲開始)用舊HDD見桌面大約75秒而SSD大約2X秒,關機就差不多)

仲有得換RAM DDR3 1066 XD 再+埋野 BLUEWAY 就正