[操作疑難] mac mini 2012 i7版個風扇好嘈 成日都升到98~100度是否死證?

最近終於的起心肝
買左個u2515h 駁部mac mini 2012
之前已經發覺部機成日風扇好嘈
已經拎過一次去apple 清塵
但都發覺係最少度95度
用istat 睇
一直set 個風扇要middle 先下降都85度
但有嘈d
係咪呢個係一個地嘈黎
定要自己拆出黎加散熱膏?

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

應該有問題
印象中部機之前行Windows10用 hwmonitor 睇 idle 大約 60度

搭單問有無咩軟件好 monitor 部機
istat ?

應該有問題
印象中部機之前行Windows10用 hwmonitor 睇 idle 大約 60度
thierry 發表於 2017-7-21 09:56

佢冇野做就冇乜野 好靜
但上下網 玩下whastapp 睇下youtube 1080
就95度 up

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

搭單問有無咩軟件好 monitor 部機
istat ?
kinx80 發表於 2017-7-21 09:58

mac fan control

如果係睇影片先嘈就可能關video chip事, 我果部mini猝死前嘅症狀都係咁

我架用SSD+HD, safari chrome睇youtube溫度好唔同,safari一般70左右風扇under2000,chrome就90以上

我架用SSD+HD, safari chrome睇youtube溫度好唔同,safari一般70左右風扇under2000,chrome就90以上 ...
hardwarehk 發表於 2017-7-21 13:26

用mac 唔好用 chome
用番safari 好好多
雖然google service 好好多

mac fan control
fatdog 發表於 2017-7-21 11:59

thanks! 夜啲返屋企試試先~

我自己就搵把USB風扇最細風吹住Mini (late2012 i7),非常寧靜,Mini表面清涼。
如果吾係Mini表面大約40-50度,扯CPU時會更高及風扇會狂轉,高溫對SSD都吾好。