[周邊配件] airport extreme係咪真係快好多?

而家用緊平平地tp link,最快300mbps,分開比其他設備,更加慢了
airport extreme係1300mbps,姐係如果分比4部電話加一部電腦,每個最快260mbps?

1300係理論值, 實際一定冇
連1000都冇可能

btw, 市面上已經有大把router超越1300Mbps理論值

而家用緊平平地tp link,最快300mbps,分開比其他設備,更加慢了
airport extreme係1300mbps,姐係如果分比 ...
eric6a01 發表於 2017-8-31 18:23

其實你覺得電話分到260mbps有咩用???
我屋企用airport extreme+hkbn100mb,分比1電腦3電話1 ipad1ps4,都沒問題喎~

你會唔會同時間用晒咁多件device.
我屋企用airport time capsule 分比3電腦,3iphone,1iPad,1android pho ...
Rimowa 發表於 2017-9-3 00:42

會呀~
所以買左隻switch分lan線~
如果全部行wifi會撞得好勁~
airport extreme+hkbn100mb,分比1電腦3電話1 ipad1ps4 1nas 1 letv box 1 mytv 1ps3 1ps2
咁當然唔可能一次過用哂~

其實最大問題係不可能沒啦啦BT, 會攪到屋企上不到網~
好在呢個年代上網追劇已經搞掂,沒以前咁大需求~

會呀~
所以買左隻switch分lan線~
如果全部行wifi會撞得好勁~
airport extreme+hkbn100mb,分比1電腦3 ...
charcsc2000 發表於 2017-9-3 00:48

全部行晒wifi 又唔MU-MIMO 實死.. 只要一部慢機又行緊大JOB 就可以拖死成個network.
wifi 始終係唔reliable

全部行晒wifi 又唔MU-MIMO 實死.. 只要一部慢機又行緊大JOB 就可以拖死成個network.
wifi 始終係唔 ...
556556bt 發表於 2017-9-3 01:24

所以我自己盡可能係行lan線...暫時只有電話ipad先行wifi...

所以我自己盡可能係行lan線...暫時只有電話ipad先行wifi...
charcsc2000 發表於 2017-9-4 11:00

有lan 行lan 啦。盲目追捧無線而又想要有線表現,只係痴人說夢話。

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Windows Phone 10

我唔知點解個Wifi幾日斷一次
利申和記100M

wifi 始終係唔 ...
556556bt 發表於 2017-9-3 01:24

開左又令非MU-MIMO client更慢