如果上例如沙田 APPLE 買 MACBOOK AIR

可唔可以要求換 512G SSD
如果可以,要加幾錢到?

見官網話仲可以換U,不過諗深筆電仔又似乎唔適合用功耗較高 U,I5 都夠,所以主要問可否換大D SSD
https://www.apple.com/hk/macbook-air/specs/

同埋有冇人用過呢D禮品卡買野?真係可以買 MAC?

apple air not good

如果可以,要加幾錢到?

見官網話仲可以換U,不過諗深筆電仔又似乎唔適合用功耗較高 ...
chue 發表於 2017-9-16 09:01

依個時候唔建議買MacBook air
同樣價錢買到較好的Windows機
入門macbook 建議買 non toubar 13 pro
apple store gift card可以買任何retail store 或者 aos產品

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

咁都係去睇下新高登算了,或者下年再睇下有冇合心水

如果可以,要加幾錢到?

見官網話仲可以換U,不過諗深筆電仔又似乎唔適合用功耗較高 ...
chue 發表於 2017-9-16 09:01

walking 買是沒有得改config. 買要直接上到8g ram(日後不加),ssd 最好要256G(唔系換都煩)。一般上網睇youtube,睇片 文書都夠用。(我2013年買了比個囡到現在入了大學都用緊。

MBA就算換左CPU都仲停留喺Broadwell, 落後足足3代...

回覆 4# chue

唔急同唔一定要mac的話 可以等下 8代u嘅windows notebook 好快會更多選擇
    暫時得acer 同 dell 已經有
    macbook 就起碼要下年2-3月
    要平 就等一年先有得平少少
    而且入門個部都起碼 10448起先啱用

walking 買是沒有得改config. 買要直接上到8g ram(日後不加),ssd 最好要256G(唔系換都煩)。一般上網睇 ...
slauhk 發表於 2017-9-18 22:38

冇人買 MAC 只為上網,你幾時見過有人駛成萬蚊買部 NETBOOK ?(計埋 APPLE CARE)

同埋我只要求 512G,不過睇完個計數機,加左就過萬,唔化算,正收集用 SD 做 GARAGE BAND 插件既可行性,因為唔排除會用到
當然都有可能一如樓上有人講話忍手,又要等下個機會,或者買 MAC MINI 但要搵部電視機"捱義氣"

冇人買 MAC 只為上網,你幾時見過有人駛成萬蚊買部 NETBOOK ?
chue 發表於 2017-9-19 10:39

樓主,回你只是講清楚比你明白,你想買AIR應該是知道AIR的限制.AIR是比你一般用而要成日帶出街.而且SHOP是沒有BTO, 你要加大上網買或去找找出面好多大學生開學平機,多D嘢送 eg.MacBook Air 13" / 1.8GHz i5 / 8GB / 256GB SSD HK$ 8,148.(我學校剛過了)
我都用了Mac多年,唔同MODEL都用過. air 我以前自己用11"(教學用),但現在只KEEP部retina 13. 個人意見要做heavy workload 嘢,行OSX一定是macbook pro-好些.唔好以為用Mac一定是所謂designer一定行 PS, LR, Finalcut Pro,就唔會一般用,大把人用mac上吓網,做吓文書嘢,等等(我日日見學校內學生用, 行 MSoffice 做project交 paper, ), Mac 行OSX 好處是STABLE同BACKUP 好方便,有事或要RECOVER 個方便.更有些人會走去裝WINDOW(浪費效能).而且Air 會唔會keep 住出(很久沒有大更新了).睇你自己需求.

new macbook coreM5 8G 512 好用過air多多聲

如真系要效能就買non touch bar Pro 13"

平時我use NMB2016做web developer & ios apps developer & web apps \  (netowrk & server admin) \ 睇片,轉下DSD,4k edit,photoshop 下都唔慢

要效能我自己就用緊RMBP 2012 15" 8G 256G i5