[其他] [Server]MBP 15" 2017 up to Mac Mini 10GB Lan ......問意見。

OS X Server (MBP15" 2017 i7-2.9Ghz SSD1TB Ram16GB) <TB3> Drobo8D (諗住買 Q 記 TB3 to 10GB Lan adapater)
想換成 Mac Mini 2018 (Basic i3-3.6Ghz SSD128GB Ram8GB) $7279
一般用途,存放資料,FTP Home <> Office ,Mobile phone FTP <> Backup
請教值唔值得換成Mac Mini 2018 ?

回覆 1# 風十三

其實 Mac mini 用番 TB3 都得?

然後 10G Lan I/O 放番出去

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

Mac mini 已為各種類型的工作流程配置準備就緒。Thunderbolt 3 是我們歷來最強大、最多元的連接埠
現在 Mac mini 還可配置 10Gb Ethernet,能以快達 10 倍的速度傳送極其大量的檔案和數據。
Gigabit Ethernet 連接埠 (可配置 10Gb Ethernet)
螢幕截圖 2019-02-25 下午6.29.14.png

Mac mini 上使用 10Gb 乙太網絡 提供 10Gb 這個連接埠可使用 RJ-45 接頭和最長 100 米 (328 英尺) 的標準雙絞線銅纜來支援 1Gb、2.5Gb、5Gb 和 10Gb 乙太網絡。
透過乙太網絡將 Mac mini 連接到其他裝置時,系統會自動協定最高連線速度。速度取決於裝置能力與乙太網絡連接線。舉例來說,如果你連接的裝置支援 10 Gbps,所用的連接線也支援此速度,Mac 和裝置就能以 10 Gbps 的速度傳輸資料。

回覆  風十三

其實 Mac mini 用番 TB3 都得?

然後 10G Lan I/O 放番出去

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iO ...
hihihi123hk 發表於 25/2/2019 16:55

我睇過說明
TB3 x 4port 係獨立
10Gb Ethernet(+HKD780) 便可升級為

我睇過說明
TB3 x 4port 係獨立
10Gb Ethernet(+HKD780) 便可升級為
風十三 發表於 2019-2-25 18:36

我意思

Drobo <-TB3-> Mac Mini <-10G -> Router

1. 唔洗買 Adapter ? 定我誤會咗你其實係想同買 Adapter 同買 Mac mini 比

不過Drobo 直駁 Router 有用架咩?

2. Mac Mini 再放番 AFP / SMB 出去,未必洗用 FTP;建議用埋 VPN,唔好直接放出去 Public Internet

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

我意思

Drobo  Mac Mini  Router

1. 唔洗買 Adapter ? 定我誤會咗你其實係想同買 Adapter 同買 Mac min ...
hihihi123hk 發表於 25/2/2019 23:31

我本來想買 adapater
後來諗諗下,不如換部 Mac mini

我意思

Drobo  Mac Mini  Router

1. 唔洗買 Adapter ? 定我誤會咗你其實係想同買 Adapter 同買 Mac min ...
hihihi123hk 發表於 25/2/2019 23:31

2. Mac VPN AFP Office <> Home 基本無問題,而且都幾容易設定。
但 Windows 就,我攪佢唔掂。玩咗成年,公司都未能成功 VPN 返屋企。
所以 Windows 我都係用返FTP去連線。

2. Mac VPN AFP Office  Home 基本無問題,而且都幾容易設定。
但 Windows 就,我攪佢唔掂。玩咗成 ...
風十三 發表於 2019-2-26 00:07

有時撞 IP subnet 會特別麻煩

自己多數 Window 手動入 Network Drive   多數自動掃唔到出黎

有時撞 IP subnet 會特別麻煩

自己多數 Window 手動入 Network Drive   多數自動掃唔到出黎

via  ...
hihihi123hk 發表於 26/2/2019 00:24

可唔可以指教下 windows
因為我到而家都未能以 FTP 以外的方式,去連去家裡的 MBP

OS X Server (MBP15" 2017 i7-2.9Ghz SSD1TB Ram16GB)  Drobo8D (諗住買 Q 記 TB3 to 10GB Lan adapater)
...
風十三 發表於 2019-2-25 16:38

其實你呢D用途,我會建議你買部NAS會抵玩同簡單好多

尤其係MAC OS個SERVER APPS 新版連FTP DNS 都冇