新手想入mini幾問

因為要同ps4共用一個mon,所以暫時排除iMac, 眼見上年mini 又update 左硬件,
身痕想玩下MacOS,本身以前有打電腦game, 所以一直都用PC, 但近年都冇玩電腦遊戲
,想問各ching , 如果想買部mini 作為睇片,上網等日常生活又唔會(唔識剪片/執相),
咁應該買邊個版本?
其次,cpu, ram 同ssd ,需唔需要upgrade? (知道ram係可以日後自己加,但要拆機我就頭痛了)
同埋display 夠一般平常用? 比較擔心onboard display 連4k 片都吃力
自己其實有少少idea,  cpu i5, ram16g , sad 512g 但咁樣都萬幾,作為體驗機會否太貴?

因為真係蘋果新手 ,請鞭細力點

因為要同ps4共用一個mon,所以暫時排除iMac, 眼見上年mini 又update 左硬件,
身痕想玩下MacOS,本身以前有 ...
hongchong 發表於 2019-4-7 13:41

最平果部 + 一隻外置 ssd 做 storage + 買隻 mon 可以有 input switch 甚至同時顯至兩個 input

最平果部 + 一隻外置 ssd 做 storage + 買隻 mon 可以有 input switch 甚至同時顯至兩個 input ...
fatdog 發表於 2019-4-7 14:08

I3 8g 128g 夠用?

想部機用到幾年,驚日後唔夠

怕拆機又怕唔come用,安全起見就最好上16gb ram,不過8gb普遍夠用
storage外置容易唔洗怕,不過留意拆機冇得換
display比錢都冇得upgrade,只有external,冇得你怕
8th gen i3有四核心,其實效能唔差

怕拆機又怕唔come用,安全起見就最好上16gb ram,不過8gb普遍夠用
storage外置容易唔洗怕,不過留意拆機冇 ...
ching0419 發表於 2019-4-7 15:24

Thx ching , 詳細解釋

Mac Mini Full Load 好熱,一過熱就會限速。
效能去唔到最盡

另外有個小學雞問題,如果mac 機想BT, storage 用外置雖然問題不大,但內置128g 會唔會好易打柴?
其次, 128g 夠晒OS 使用? 會唔會裝多兩個app 就爆?

回覆 6# ^.^

咁到時i3會好慢?

真心建議砌機好過,如果唔係有特別需求一定用MAC OS,踩左入坑,樣樣都係錢。

真心建議砌機好過,如果唔係有特別需求一定用MAC OS,踩左入坑,樣樣都係錢。 ...
^.^ 發表於 2019-4-7 15:49

其實有部唔算差既PC , 不過想學下新野先想買部mac 玩下