蘋果玩完

無乜野係長久,先IPOD,啲線換完再換,再ITUNES.....電腦幾年後想UPGRADE又唔得!我五部MAC機三部死咗,死淨MACBOOK一代同部IBOOK。 部MACBOOK升唔到最後用BOOTCAMP行WIN7,而家WIN7唔十朴又唔比升WIN10。而家WINDOWS進步神速,真係後恢玩咗MAC十幾年。

how old are your machines???

無乜野係長久,先IPOD,啲線換完再換,再ITUNES.....電腦幾年後想UPGRADE又唔得!我五部MAC機三部死咗,死 ...
hycone 發表於 2019-6-9 20:24

Mac recovery mode ?

Btw, 其實你知唔知大把舊 Window Notebook xp/Win7 上 Win10 因為有部份元件冇 Official Driver 要焗住落番 Win7

你可以試下搵唔搵到部 2006年嘅 Notebook 上 Win10 而所有 Driver 要全齊

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

無乜野係長久,先IPOD,啲線換完再換,再ITUNES.....電腦幾年後想UPGRADE又唔得!我五部MAC機三部死咗,死 ...
hycone 發表於 2019-6-9 20:24

師兄,我都是原老級apple用家(由apple II, Macintosh, Classic, Powerbook 到現在),但睇你list D機都比較舊了( ibook  (powerpc ?)同一代白色膠或unibody macbook )都是舊core duo 或core2 duo CPU. 平心而論比你上到都唔會快(RAM 得3/4G bootcamp 上 window XP 重可以window 7/10....). 除非舊機一定要用,好似我office有些專業器材link了有些分析儀器system一定要行 XP.有一set用緊quick sliver 都沒有update,死了就算.就算window 已經唔再support window 7/8. 你要比較window 好,都要用現時兩邊STANDARD比.
如果你覺得window 好用,轉都是一件好事,反正現時大部份人用電腦多數都是上網打吓 word, excel, powerpoint, 兩個平台都是咁用. (我兩邊都有同時用.)
至於舊Mac 上新system, 你上google打已經好多方法上到.改IDE to SATA SSD, 加RAM .. etc..

用到10幾年仲想點?
樓主都係用番WINDOWS機啦!
自己小心升級時無o左D DATA就得!

返火星喇

原來一部電腦係要一世都可以有得 upgrade os 同一世都唔會壞先合理

Win7 notebook都好多部升唔到Win10, 唔齊driver
呢個問題唔係蘋果獨有喎

Win7 notebook都好多部升唔到Win10, 唔齊driver
呢個問題唔係蘋果獨有喎
KinChungE 發表於 2019-6-13 14:13

是,太舊人地沒有再support, 我家有部Asus all in one i5 3 代,win7 上了win10 後touch screen唔work.
樓主是powerpc, 一早已經唔再support port 哂去行x86. (linux都唔多).
所以沒有可能要求太多。

是,太舊人地沒有再support, 我家有部Asus all in one i5 3 代,win7 上了win10 後touch screen唔work.
樓 ...
slauhk 發表於 2019-6-13 17:29

樓主果部Macbook係intel cpu
iBook就係PowerPC