[操作疑難] 放左部macbook喺度廿幾日就開唔返

Macbook pro 2016 13" touchbar嚟,
我月頭先用過嚟,之後放喺度到而家,開機掣冇反應,插電冇叉電畫面。

早幾個月先拎去apple store換keyboard(連機身),啱啱過左嗰90日保證期幾日,真係超黑仔。

有冇ching有類似經驗,會唔會話純粹冇電得太徹底,要叉耐d定點,雖然我覺得自己已經叉左好耐。

via HKEPC Reader for Android

Macbook pro 2016 13" touchbar嚟,
我月頭先用過嚟,之後放喺度到而家,開機掣冇反應,插電冇叉電畫面。

...
gserli 發表於 2019-7-25 17:32

有冇試換過第二個TYPE C充電器

s84292 發表於 2019-7-25 18:00

唯有試下,但我其他都係叉電話,
而且我拎macbook charger+線叉電話係ok

s84292 發表於 2019-7-25 18:00

用電話usb叉電器唔work

...
gserli 發表於 2019-7-25 17:32

直接拎去 apple store , 搵天才幫手檢查咗先啦. 反正唔收檢查費.

直接拎去 apple store , 搵天才幫手檢查咗先啦. 反正唔收檢查費.
rhino 發表於 2019-7-25 18:35

過左保養都係?

首先妳插左power禁下個touchpad 會唔會比feedback妳
如果試左無反應姐系無電到底板 可以約時間去天才吧換
當然前提係妳已經排除左火牛問題

話說我都試過咁2018版用半年 同妳描述狀況一樣
去天才吧換底板

過左保養都係?

gserli 發表於 2019-7-25 18:41

係呀!

reset SMC 9成9解決到

我跟住教學做左好多次喇
插電 control option shift power十秒
等五秒再power
冇效果

我估ginius都有試,佢拎左部機走兩三個字,之後話換底板三千八。

我google macbook維修,第一間落廣告嗰個答我『底板維修』3500,換電池千幾蚊,我又驚試換完電唔得要硬食。

我都係等有心情睇下貨唔貨金俾apple