簡單易明macOS Catalina versus macOS Mojave

https://setapp.com/lifestyle/macos-catalina-vs-mojave

32bit apps 開始消失。

介面都靚咗

其實岩岩出catalina, 應唔應該觀望下先,等一排先up上去? 因為我唔知會唔會好似windows10咁,岩岩推出新版就勁多bugs

其實岩岩出catalina, 應唔應該觀望下先,等一排先up上去? 因為我唔知會唔會好似windows10咁,岩岩推出新版 ...
聖人 發表於 2019-8-17 14:18

會勁多program用唔到
因為一刀切飛走32-bit

都幾多問題吓,比如mail嘅CPU用好多,搞到開咗mail無插電會少咗兩三個鐘,另外用Safari上華碩同Synology嘅登錄頁面會話有病毒,唔俾上,用chrome都一樣,用opera都要click自己承擔風險先上到,不過呢個bug係剛出嘅beta糾正咗,但mail嘅問題重係一樣,另外用電比之前多,大約得上版9成左右(重要唔開mail)。

都幾多問題吓,比如mail嘅CPU用好多,搞到開咗mail無插電會少咗兩三個鐘,另外用Safari上華碩同Synology嘅 ...
hkwtongme 發表於 2019-8-18 21:59

其實不嬲beta版都會效能差D/用電多D, 因為多左D debug/log既資料

其實不嬲beta版都會效能差D/用電多D, 因為多左D debug/log既資料
KinChungE 發表於 2019-8-19 09:14

相比iPad嘅beta OS,iPad就無乜問題,重幾好用吓,手機就無時間去試,唔清楚今次個beta iOS 13有無問題。

相比iPad嘅beta OS,iPad就無乜問題,重幾好用吓,手機就無時間去試,唔清楚今次個beta iOS 13有無 ...
hkwtongme 發表於 2019-8-19 10:36

IPAD同手機 IOS13 BUG叫少....
剩係個橫向虛擬BAR都壞左兩個測試版本(實際BAR方向亂轉,同條BAR 顯示的位置唔同),岩岩7先FIX返
1-4好多APPS會閃退,要重裝個APPS先得,去到5先穩定少少

不過慣左最佳化充電同黑色介面,我都忍受到

IPAD同手機 IOS13 BUG叫少....
剩係個橫向虛擬BAR都壞左兩個測試版本(實際BAR方向亂轉,同條BAR 顯示的位 ...
s84292 發表於 2019-8-20 10:53

我最新版嘅 12.9 iPad pro無呢個問題,iPhone我無upgrade到唔清楚。
得閒啲將部iPad air同iPad pro 11 upgrade試試。
另外今日Catalina beta 5出咗,mail 用100% CPU嘅問題解決咗,不過如果係工作機唔建議升級,始終有問題會影響做嘢,我因為重有其他機先upgrade 去 beta,完全係為咗玩。

會勁多program用唔到
因為一刀切飛走32-bit
KinChungE 發表於 2019-8-18 01:25

This is understandable, but hopefully with no 32bit, they cut down all the code and make it less buggy and smoother. 64bit processors has been around 10 years la.