[Macbook] 隻HD入面有macos 同 win10, 之後macos升級炒左! 點算

隻HD入面有macos 同 win10, 之後macos升級炒左! 點算?

一開機會boot到寫:
"macos could not be installed on your computer".

要下下入boot menu 揀 macos定win10先入到其中一個OS.
請問要點做先可以無左上面個error? 我記得係我揀macos升級之後先搞成咁.

Thanks

隻HD入面有macos 同 win10, 之後macos升級炒左! 點算?

一開機會boot到寫:
"macos could not be installed  ...
longleg 發表於 2019-8-10 21:30

重裝一次macos, 剩係重裝SYSTEM唔會搞你D設定同檔案

重裝一次macos, 剩係重裝SYSTEM唔會搞你D設定同檔案
s84292 發表於 2019-8-12 10:05

我試試

s84292 發表於 2019-8-12 10:05

我想問如果我個HD同時有macos同win10,我重裝macos個HD會唔會洗埋win10個partition?

咁好重裝macos唔會洗走原本野架!

我想問如果我個HD同時有macos同win10,我重裝macos個HD會唔會洗埋win10個partition?

咁好重裝macos唔會 ...
longleg 發表於 2019-8-12 14:57

https://support.apple.com/zh-hk/guide/mac-help/mchlp1599/mac

唔會郁你其他磁區野, 但係安全起見都係BACKUP左先, 雖然我平時重新安裝都懶理直接禁

重新安裝 macOS
當你需要在 Mac 上重新安裝 macOS 時,你可以從 Apple 安裝,或從每部 Mac 的硬碟或快閃儲存裝置上包括的還原分割區安裝。兩種重新安裝的方式都可以讓你的檔案和用户設定保持不變。

唔會郁你其他磁區野, 但係安全起見都係BACKUP左先, 雖然我平時重新安裝都懶理直接禁

重新安裝 macOS
...
s84292 發表於 2019-8-12 18:58

謝謝你. 我試試