回覆 17# cody2k

好多人等緊 C 兄既包膠

講真 $10 其實唔包運費,連埋運費其實可能差十幾蚊。

如果淘開野就會平啲  ...
andrew_tomato 發表於 2020-8-4 15:19

咁又係,我全部送去大陸工廠再運落嚟,所以係無運費

開工...
Part 1 先...
1. 用隻250G SSD 做時光機...
2. 今次會用 Crucial 暫時最快嘅 P5...Read:3400MB/s, Write:3000MB/s
3. 淘回來的轉坐價值15蚊
因為時光機要點時間, 所以睇吓圖先啦...
去圖...

同場分享...
如果覺得 P5 貴, 其實以下3隻都得, 平好多添!
不過我一路都用開 Crucial 產品, 所以我堅持用 Crucial.

回覆 34# cody2k

C 兄是否需要預備8G以上系統啟動手指一條?另外你的OS是什麼?

回覆  cody2k

C 兄是否需要預備8G以上系統啟動手指一條?另外你的OS是什麼? ...
andrew_tomato 發表於 2020-8-5 14:45

OS is Catalina.
不需要的...我會依照這方法去 restore from backup.
Restore both macOS and your files <-- ref step 7.

Part II...
原本跟 Apple 方法做 restore 的...即係按 Control +R進入 menu 揀 time machine restore 的, 點知原來唔 work嘅!!!
最後原來只需開機, 見到蘋果 logo 等多幾秒就見到設定menu了.
方法如下 :
1. 揀 磁碟工具程式
2. 揀 清除...清除後就見到1T可用空間
3. 回總目錄揀 從時光機還原
之後就跟提示做就得.
restore 需時, 暫時分享到這裡先.
明晚先出到測試報告.

good job

我都買左預備明天 update

我都買左預備明天 update
andrew_tomato 發表於 2020-8-6 00:43

Good stuff!
先預祝你成功升級.