首次買macbook

小弟有時會拎黎剪下片,主要都係文書工作,請問係咪air M1最平嘅spec 就夠呢。其實8or 16gb會唔會相差太多

via HKEPC Reader for Android

有預算直上16g, 不會後悔的

無錯我都發現大部份測試都係single task。我宜家係iMac平均用緊28GB memory, 考慮緊如果買M1, 16GB unifie ...
poopies 發表於 2021-3-12 17:30

平均28GB, 即係高用量會再多
咁16GB Unified Memory真係差少少

無錯我都發現大部份測試都係single task。我宜家係iMac平均用緊28GB memory, 考慮緊如,M1, 16GB unified  ...
poopies 發表於 2021-3-12 17:30

m1純cpu性能=8700
但係佢D ML core/Vfx core睇你用唔用到
而跟機軟件係全部用到D硬解core,係完爆intel cpu

有要求就等m1x

上網D test大部份都係single task
多RAM既好處係multi task順D, test不能反映

不過M1 Unified Memory係 ...
KinChungE 發表於 2021-3-12 12:46

無錯我都發現大部份測試都係single task。我宜家係iMac平均用緊28GB memory, 考慮緊如果買M1, 16GB unified memory係唔係真係會夠用。

普通剪片
M1 8gb ram夠用
識人嘅話 搵埋人幫手 用教育價 買
$6999 冇得輸

我都岩岩訂左部,訂之前睇左好多 review. 我相信 8GB 係肯定夠用,所以訂左 8GB. 之後再睇番 SSD 事件,就 ...
jasonwkm 發表於 2021-3-12 15:00

其實我用緊8gb
而家重有99%
我重要ssd+vm 用左150Gb

我都岩岩訂左部,訂之前睇左好多 review. 我相信 8GB 係肯定夠用,所以訂左 8GB. 之後再睇番 SSD 事件,就決定改番 16GB, 只係期望隻 SSD 可以耐用dd ... 有 budget 就上 16gb, 冇就算啦

via HKEPC Reader for Android

不過我真系無用過M1,因為我用的是Mac book pro 16" 32GB  2020版,所以唔知原來8GB 同 16GB 系無分別,早 ...
danielka 發表於 2021-3-12 12:03

1) 16寸如果純ren片,己經慢過m1硬解
https://youtu.be/_egE0aDHhdU
2)自己睇下m1 ram係乜嘢架構

intel mac已經過氣
https://youtu.be/KKwG0zSJRjw

唔計3d性能
行x code 慢m1 1倍
4:49
m1 173sec
16 247sec

上網D test大部份都係single task
多RAM既好處係multi task順D, test不能反映

不過M1 Unified Memory係 ...
KinChungE 發表於 2021-3-12 12:46

m1 8/16gb最大分別只係8k output
4k ren 30min 差80秒
8k 1hr vs 43min