部 imac 真係賺到盡

8g ram, 250g ssd 賣 9999起

唔知有幾多儍仔會買呢

回覆 208# billyyau

佢話:因為不同人,有不同的需要。~~~喎

回覆  billyyau
Mac又貴、又覇道、又多問題,PC有咁多好既選擇,為何一定要買Mac?! ...
marlin12 發表於 2021-6-19 20:07

所以咪請你介紹一款體驗比Mac機優勝,價錢更低效能更高嘅PC俾大家,好讓大家遠離Mac機。

回覆 206# billyyau
一對一比較,根本就無意思。因為不同人,有不同的需要。

PC的優點,就是有不同的廠商,有不同的配置,適合不同人的需要。而Mac就只有限定的配置。

Mac又貴、又覇道、又多問題,PC有咁多好既選擇,為何一定要買Mac?!

回覆  billyyau
iMac M1、M1 mini和MacBook Air M1都有同樣的問題
marlin12 發表於 2021-6-19 19:37

咁到底
邊款PC all in one係贏晒iMac?
邊款PC notebook係贏晒Macbook?
邊款PC迷你枱機係贏晒Mac mini?

咁樣一對一比較先有意思,而唔係攞一部最平PC一部最高效能PC出嚟,然後結論話PC又平又高效能。

回覆 203# billyyau
iMac M1、M1 mini和MacBook Air M1都有同樣的問題

你估LV會俾你改配置

首先,24"屏幕太細,也不需要4.5K解像,應該買27"2.5K或32"4K屏幕。

iMac M1的性能確實唔錯,但是仍有不 ...
marlin12 發表於 2021-6-19 16:59

其實你到底係講緊Mac機定還是iMac?
無端端講PC可以做合適配置,即係用全世界咁多嘅PC機款嚟跟單一款iMac型號嚟比較?
要比較就攞單一款All in one PC型號嚟比較先有意思,而唔係抽每款PC機嘅優點出嚟比較。

要單買呢個spec嘅mon都要5-6k
剩下先係電腦本身機價
三四千蚊你教我砌部順剪4k嘅機去邊度搵
就算畀你搵到  ...
loody 發表於 2021-6-18 21:11

首先,24"屏幕太細,也不需要4.5K解像,應該買27"2.5K或32"4K屏幕。

iMac M1的性能確實唔錯,但是仍有不少問題有待解決(例如:軟件兼容性、藍牙不穩定),售價也不便宜(基本配置都要一萬元),還未計AppleCare和其他收費。而且,AppleCare不包括升級,SSD的[寫周期]耗盡,一樣無符。

Apple最令人卻步的,是她的尊橫(dictate user behavior)。
為何只有24"屏幕?
為何底座咁細(頭重尾輕),又不可以上下、左右調整?
為何不可以加RAM和換SSD?
為何只有2個Thunderbolt?
為何配置升級要貴那麽多?(512GB SSD只是500元,但是iMac升級512GB SSD就要加3000元)
為何除咗AppleCare,無人救到你?

PC的優點是可以因應個人的需要,做出最合適的配置,而且豐儉由人。
配件不是單一供應商,日後可以隨時更改配置,也很容易得到原廠和第三方的維修和支援。

另外,唔係真係有咁多人,需要做4K剪片。

要單買呢個spec嘅mon都要5-6k
剩下先係電腦本身機價
三四千蚊你教我砌部順剪4k嘅機去邊度搵
就算畀你搵到 切完出嚟都勁樣衰
完全唔係嗰回事